Preskočiť na hlavný obsah

13.11.

 


V sobotu bol Svetový deň dobrosrdečnosti.  Počula som to v správach. 

      Aj som sa sama sebe zaškerila, keď som si spomenula, ako som môjmu mužovi rozprávala, čo som zažila. 

Deň predtým, v piatok som v obchode pred seba pustila staršiu odhadom 75 ročnú paniu s nákupom na rukách. A potom tá pani, ktorá sa mi videla taká bezbranná, to pekne roztočila. Pri platiacom pulte si spomenula, že ešte potrebuje dokúpiť akciovú kávu s detailným vysvetlením predavačky skadiaľ že ta káva pochádza, ako ju treba správne namlieť  a jasne že treba kúpiť aj pre syna, samozrejme aj mu ju radšej namelte, no jej nákup trval fakt 10 minút, môj jednu minútu /a ja som bola v pracovnej dobe, treba podotknúť/. Vtedy som pretáčala nielen očami, aj som si povedala, že som to urobila asi naposledy ...... 

          ..... a nepoďakovala. Ja viem, ja viem, nemáme to očakávať, ale poteší to. Takže nabudúce púšťam opäť .......  lebo dobrosrdečnosť treba a treba ju pestovať /a trénovať/,  takže šup šup do radu. 



   

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Banánový chlebík

máme v našej rodine všetci radi, takže ho pečiem rada a často. Tento som piekla cez víkend.  Ja ho mám rada šťavnatejší, vlhkejší. A práve tento recept patrí medzi tie mne chuťovo vyhovujúce. Tak, keď sa Vám na kuchynskej linke "povaľujú" prezreté banány, smelo do toho!                                                                           Banánový chlieb                                                                      1 pohár  = 250 ml 1 a 3/4 pohára hladkej múky 3/4 pohára trstinového cukru 1 ČL sódy bikarbóny 1/2 ČL soli 1 ČL škorice 3 banány 2 vajcia 1/2 pohára oleja nahrubo nasekaná čokoláda + olúpané mandle 1. Rúru si zapneme na 180°C.  2. V jednej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie: múku + cukor + soľ + škoricu + sódu bikarbónu. 3. Do druhej dáme popučené banány + vajcia + olej - dobre vymiešame, ja si pomáham mixérom. 4. Obsah jednej misy zmiešame s druhou, vymiešame do hladka.  Túto hmotu vylejeme do formy, ktorú

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem