Preskočiť na hlavný obsah

EX LIBRIS




Poznáte to? Kedysi dávno boli knihy veľmi vzácne a tak aby nedošlo k ich "strate" pri výmenách, ľudia si ich označovali ex librisom - knižnou značkou, t.j. menom a nejakým symbolom, ktorý charakterizoval majiteľa. Napr. ak majiteľ knihy bol lekár, tak na ex librise bol okrem mena z najväčšou pravdepodobnosťou znázornený had, alebo čaša, ak rád jazdil na koni, tak na jeho ex librise určite nechýbal kôň. Ženy si väčšinou vyberali obľúbenú kvetinu, zátišie. No, časy sa veľmi nezmenili, knihy sú opäť vzácne a ak si chcete vytvoriť svoj vlastný spolu so svojimi deťmi máte možnosť vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach na Hviezdoslavovej 3 neďaleko sochy Maratónca mieru do 1.8.2010.A to každú stredu od 13-15 hod. Keďže môj manžel - spoluorganizátor výstavy holduje ex librisovému šialenstvu, každý člen rodiny vlastní ten svoj. Ja ho mám pojatý v trochu "povalačskej" polohe. Sedím s vyloženými nohami pri brehu mora,šál mi povieva vo vetríku, môj manžel kuchtí /sci-fi/niečo pre našu rodinku v idilickom domčeku a naše dve nehašterivé detičky /sci-fi/ sa venujú hrátkam na koni. Tento nádherný ex libris vytvoril pre mňa fantastický výtvarník a náš kamarát Tomáš a kedže tento exlibris vznikol na konci mojej 8 ročnej materskej dovolenky - pochopil čím mi ulahodí:) .

Komentáre

  1. Ccc, vy ste mi ale zaujímavá rodinka, ja sa na výstavu nedostanem - alebo stíham? Do 1.8. snáď bude sadra v pekle, veľmi by som chcela vidieť celú zbierku pekne pokope, vrrrrr :(
    ...inak žinčica výborná :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ľudka, chceš aj osobného prevádzača výstavou?

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.