Preskočiť na hlavný obsah

Víkendovanie









Ešte pár minút a je po víkende. Posledný, predprázdninový...Akosi prirýchlo ubehol.Ja som ho prežila dosť neoriginálne - upratovaním a prekladaním a prekladaním už uprataného :).Čo už, snáď na ďalší sa mi podarí na chvíľu vyraziť do lesa trebárz na čučoriedky..., kytička je už z minulého týždňa, takže na čučoriedkový koláč bude. Jeden z našich obľúbených a nenáročných je od guru amerických gazdiniek Marthy Stewart a volá sa BLUEBERRY BUCKLE, mňam, čo potrebujeme:

1/2 pohára masla /t.j.polovica napr.Hery /
2 poháre hladkej múky
1 1/2 čaj.lyžičky prášku do pečiva, ďalej ČL
1/2 ČL soli
3/4 pohára cukru /aký chcete, ja dávam aj hnedý/
1 veľké vajce, 1 ČL vanilk.extraktu
1/2 pohára mlieka
čučoriedok toľko, koľko nazbierate :), ale hlavne podľa chuti-v zime mrazené

Na posýpku: 1 pohár múky, 1/4 pohára hnedého cukru, 1 ČL škorice, štipka soli, 6 PL masla - izbovej teploty.

PS: 1 pohár to je cca 2,5 dcl.
Postup: Vajíčko vymixujeme s cukrom, pridáme maslo, múku a všetko ostatné- nakoniec čučoriedky. Do vymastenej a vysypanej tortovej formy dáme zmes na koláč a navrch posýpku. Pečieme cca 30 minút na 200 C. Ľudka, už som ju piekla viackrát, ale nikdy nefotila, takže nabudúce už bude zdokumentovaná.

Aj keď ako som už spomínala, ja som víkend prežila-neprežila, v Košiciach bolo opäť živo. Začali folklórne slávnosti a na Hlavnej ulici pred Urbanovou vežou je plno stánkov tradičných remesiel. Ešte že mám hyperaktívneho manžela a ten to zdokumentoval.
Pekný týždeň!

Komentáre

  1. No, poviem Ti, pekné fotečky.
    A ten čučoriedkový... mňam!
    Ste šikovníci šikovní :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.