Dnes sa mi zadarilo (žehlenie neutečie) dočítať knihu Francúzsky život a ja by som kľudne prijala ešte aspoň o takých 50 strán viac a to preto, aby som sa mohla zúčastňovať o trochu dlhšie pôžitkov a slastí francúzskeho vidieka.
Inšpirovaná hlavným hrdinom, ktorý väčšinou pripravoval obedové alebo večerné menu podľa ponuky na trhu t.j. stavu chladničky a nálady s obľubou Improvizoval. Takže dnes, keď horúčavy trochu poľavili som zaostrila zrak na marhule a k dočítaniu knihy som upiekla:
Šťavnatý marhuľový koláč
bleskovka, kde ovocia je viac ako cesta,recept som si trochu upravila
1 tortová forma s priemerom cca 20 cm
500 g marhúľ
1 vajce - ja som použila 2 malé
70 g práškového cukru
50 ml oleja
50 ml vaječného likéru- môže to byť fajn hlavne v zime, ale ja som ho nemala a nahradila som zriedenou limetkovou šťavou v rovnakom objeme
50 g hladkej múky
50 g škrobovej múčky
1 ČL kypriaceho prášku
1. Marhule umyjeme, rozpolíme, vyberiem kôstky. Vajce vyšľaháme s 50 g cukru, do bielej peny. Zľahka primiešame olej a vaječný likér /ja som dala limetkovú šťavu/. Múku zmiešame so škrobovou múčkou a s kypriacim práškom, všetko dobre premiešame aby sa to spojilo.
2. Polovicu cesta nalejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Na to poukladáme 300 g marhúľ a zalejeme druhou polovicou cesta. Vložíme do vyhriatej rúry na 30-35 minút pri 200°C.
3 Zvyšných 200 g marhúľ pokrájame na úhľadné kúsky. Tortu posypeme s práškovým cukrom a navrch poukladáme pokrájané marhule - to som vynechala, len posypala cukrom.
Ivi, ďakujem za tip na knižku :-) Aj ten koláčik vyzerá super.
OdpovedaťOdstrániťProvokatérka, sedím v práci, kniha nehrozí a koláč by som si stráááášne dala.
OdpovedaťOdstrániťIvoni,nemáš zač, kniha móc fajn relaxačná.
OdpovedaťOdstrániťJani, snažím sa neprovokovať :), ja si to len snažím spríjemňovať po práci :), dovolenka je ešte ďaleko.
Ivanka, kolacikom by som veru nepohrdla. Mnaam. Ked boli deti male strasne vela som piekla kolaciky takehoto typu. Samozrejme bez likeru:).
OdpovedaťOdstrániť