Prázdniny sú tu a moje 15 ročné dieťa čakajúce na denno denné obedové menu, dúfam, že ako vždy, mu postačí aj prázdninová improvizácia. Ale začiatok je tu, mama je pri sile, takže na dnes budú:
Zemiaky so špenátom
Apetit 7/2012
Čo potrebujeme:
850 g zemiakov
300 ml šľahačkovej smotany - mala som 200 ml - pridala som 100 ml mlieka
1 strúčik cesnaku
2 byľky rozmarínu alebo tymiánu
250 g listového špenátu - alebo mrazeného --- pozor ten poriadne vyšmýkať
štipka nastrúhaného muškátového orieška
maslo na vymazanie pekáčika
25 g nastúhaného syra
soľ a čierne korenie
Rúru predhrejeme na 200 °C. Smotanu, cesnak a bylinky dáme do hrnca a varíme. Stiahneme z ohňa tesne pred zovretím, pridáme soľ, čierne korenie, muškátový oriešok a necháme stáť.
Listy špenátu prelejte v cedníku vriacou vodou. Vymačkajte všetku vodu a môžte ho ešte na hrubo prekrájať. Ja som použila mrazený, ktorý sa rozmrazil v týchto trópoch cestou z obchodu. Tiež som ho dala do cedníka a ešte v rukách vyžmýkala. Pekáčik vymažeme maslom a navrstvíme prvú polovicu nakrájaných zemiakov na 3 mm plátky. Osolíme, okoreníme. Potom na ne dáme špenát a prikryjeme zvyšnými zemiakmi. Túto vrstvu taktiež osolíme a dokoreníme. Zo smotany najlepšie precedením odoberieme cesnak a bylinky. Potom ňou prelejeme zemiaky. Navrch dáme nastrúhaný syr a pečieme 45 - 55 minút, pokiaľ zemiaky nezmäknú a vrch bude pekne zlatistý.
Toto vyzerá mňam, niekedy si spravím :-) Vďaka za tip!
OdpovedaťOdstrániťIvona,rado sa stalo.
OdpovedaťOdstrániťahoj,tak to vypadá velice lákavě ,určitě někdy připravím.Děkuji za inspiraci.Přeji hezké ikdyž horké dny.Libuše
OdpovedaťOdstrániťNejlepší...brambory a špenát..to nikdy neomrzí:-))
OdpovedaťOdstrániť