tento nie príliš okázalo vyzerajúci francúzsky koláč som už dlhšie chcela vyskúšať. Je tak jednoduchý, že takmer niet čo pokaziť.
Keďže ranný trh bol plný fantastických, čerstvých, letných plodov, okrem iného aj malín, sliviek, marhúľ, voľba padla na túto letnú verziu rustikálneho koláča.
GALETTE s júlovým ovocím
na 8 porcií
Na cesto:
1 1/3 hrnčeka pšeničnej hladkej múky
3 PL hnedého cukru
1/4 ČL soli
7 PL masla - studeného z chladničky
3-6 PL ľadovej vody, aby bola fakt ľadová pomôžem si s kockou ľadu
Náplň:
cca 3 poháre ovocia - v mojom prípade išlo o maliny, slivky, marhule
1/3 pohára hnedého cukru
1 PL kukuričného škrobu
1 PL šťavy z citróna
- na potretie cesta 1 vyšľahané vajíčko + 1/2 PL hnedého cukru na posypanie
1. Zmiešame múku, cukor a soľ. Pridáme maslo a po lyžiciach prilievame ľadovú vodu. Všetko závisí od múky, ja som pridala 6 PL vody. Cesto by sa nám malo pekne spojiť a nemalo by sa lepiť. Potom ho dáme do sáčku chladiť minimálne na 1 hodinu do chladničky. Ja som ho nechala celú noc a na druhý deň som pokračovala.
2. Cesto si vyvaľkáme do kruhu s priemerom cca 30 cm, keď sa bude lepiť pridáme múku.
3. Pripravíme si náplň - do umytého ovocia ( prípadne väčšie kusy ovocia nakrájajte), pridajte cukor, kukuričný škob, citrónovú šťavu. Premiešajte.
4. Túto náplň nalejte do stredu vyvaľkaného cesta, okraje zložte, aby ovocná náplň nevytekala. Trochu môže :). Rozšľahaným vajíčkom potrite cesto a posypte ho cukrom. Pečieme na 190 °C cca 45 - 50 minút do zlatista.
A je hotovo!
Keďže ranný trh bol plný fantastických, čerstvých, letných plodov, okrem iného aj malín, sliviek, marhúľ, voľba padla na túto letnú verziu rustikálneho koláča.
GALETTE s júlovým ovocím
na 8 porcií
Na cesto:
1 1/3 hrnčeka pšeničnej hladkej múky
3 PL hnedého cukru
1/4 ČL soli
7 PL masla - studeného z chladničky
3-6 PL ľadovej vody, aby bola fakt ľadová pomôžem si s kockou ľadu
Náplň:
cca 3 poháre ovocia - v mojom prípade išlo o maliny, slivky, marhule
1/3 pohára hnedého cukru
1 PL kukuričného škrobu
1 PL šťavy z citróna
- na potretie cesta 1 vyšľahané vajíčko + 1/2 PL hnedého cukru na posypanie
1. Zmiešame múku, cukor a soľ. Pridáme maslo a po lyžiciach prilievame ľadovú vodu. Všetko závisí od múky, ja som pridala 6 PL vody. Cesto by sa nám malo pekne spojiť a nemalo by sa lepiť. Potom ho dáme do sáčku chladiť minimálne na 1 hodinu do chladničky. Ja som ho nechala celú noc a na druhý deň som pokračovala.
2. Cesto si vyvaľkáme do kruhu s priemerom cca 30 cm, keď sa bude lepiť pridáme múku.
3. Pripravíme si náplň - do umytého ovocia ( prípadne väčšie kusy ovocia nakrájajte), pridajte cukor, kukuričný škob, citrónovú šťavu. Premiešajte.
4. Túto náplň nalejte do stredu vyvaľkaného cesta, okraje zložte, aby ovocná náplň nevytekala. Trochu môže :). Rozšľahaným vajíčkom potrite cesto a posypte ho cukrom. Pečieme na 190 °C cca 45 - 50 minút do zlatista.
A je hotovo!
Ivanka, vždy mi pripomenieš nejakú francúzsku dobrotu :) Musím si ísť hneď nájsť niečo sladké :)
OdpovedaťOdstrániťHmm, vypadá to hódně jedle.... bych mohla zkusit:-))
OdpovedaťOdstrániťKatka, dúfam, že si si niečo sladké našla, nerada by som trápila tvoje tehotenské chúťky :).
OdpovedaťOdstrániťAjka, bolo to hódně jedlé, stále to akosi tak platí, že v jednoduchosti je krása. A naozaj veľmi jednoduchý koláč a napriek tomu aj chutný. Neprekombinovaný, málo cesta, veľa ovocia.
Ivanka upečené, vyfotené, prelinkované. Ďakujem, je veľmi chutný :).
OdpovedaťOdstrániťKinga, krásne sa ti vydaril, ako si písala v podvečer po horúčavách upečený, na ráno pripravený.
OdpovedaťOdstrániť