Preskočiť na hlavný obsah

Na večeru

Keď obľubujete BAKLAŽÁN v akejkoľvek forme, tak ako ja, tak vám bude chutiť. Baklažánová nátierka, expresne pripravená, nenáročná na suroviny. Na letný podvečer, na hrianke, so šalátom a
pohárom bieleho, dobre vychladeného ......


                                                           Baklažánová nátierka
                                                              pre 2 osoby


                                                               1 stredne veľký baklažán

                                                               strúčik cesnaku
                                                               olivový olej, čierne korenie, soľ
                                                               citrónová šťava


Zapneme si rúru na 200 °C. Umytý baklažán rokrojíme na polovicu a položíme ho rozkrojenou časťou na plech vyložený papierom. Baklažán poprepichujeme vidličkou a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme cca 30-40 minút, alebo dovtedy, kým nie je po zapichnutí vidličkou, úplne mäkký.
Po miernom vychladnutí, ja obľubujem ešte teplú nátierku, vydlabeme lyžicou všetku dužinu a ponorným mixérom ju vymixujeme do hladka. Pri mixovaní pridávame podľa chuti cesnak, olivový olej, pár kvapiek citónovej šťavy,výborná je aj  petržlenová vňať, soľ a čierne korenie. 

Komentáre

  1. Báječný recept, takové rychlovky mám ráda a lilky taky ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ilonka díky, v lete sa asi nikomu nechce stáť pri sporáku, takže raz za čas sa hodí aj studená večera.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja síce ešte neviem, či mám rada baklažán, ale rada v kuchyni skúšam nové veci, takže toto bude jedinečná príležitosť zistiť, aký teda môj vzťah k baklažánu je :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lucia, k niektorým surovinám sa treba prejesť :), myslím, že aj s baklažánom je to takto, aspoň v mojom prípade. Keď som ho pred cca 20.rokmi objavila, nebola som z neho nejaká nadšená. Keďže mám v rodine veľa vegetariánov, skúšala som ho na rôzne spôsoby.Teraz ho milujem, myslím, že ešte viac ako moji vegetariáni :).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.