Keď obľubujete BAKLAŽÁN v akejkoľvek forme, tak ako ja, tak vám bude chutiť. Baklažánová nátierka, expresne pripravená, nenáročná na suroviny. Na letný podvečer, na hrianke, so šalátom a
pohárom bieleho, dobre vychladeného ......
Zapneme si rúru na 200 °C. Umytý baklažán rokrojíme na polovicu a položíme ho rozkrojenou časťou na plech vyložený papierom. Baklažán poprepichujeme vidličkou a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme cca 30-40 minút, alebo dovtedy, kým nie je po zapichnutí vidličkou, úplne mäkký.
Po miernom vychladnutí, ja obľubujem ešte teplú nátierku, vydlabeme lyžicou všetku dužinu a ponorným mixérom ju vymixujeme do hladka. Pri mixovaní pridávame podľa chuti cesnak, olivový olej, pár kvapiek citónovej šťavy,výborná je aj petržlenová vňať, soľ a čierne korenie.
pohárom bieleho, dobre vychladeného ......
Baklažánová nátierka
pre 2 osoby
1 stredne veľký baklažán
strúčik cesnaku
olivový olej, čierne korenie, soľ
citrónová šťava
Po miernom vychladnutí, ja obľubujem ešte teplú nátierku, vydlabeme lyžicou všetku dužinu a ponorným mixérom ju vymixujeme do hladka. Pri mixovaní pridávame podľa chuti cesnak, olivový olej, pár kvapiek citónovej šťavy,výborná je aj petržlenová vňať, soľ a čierne korenie.
Báječný recept, takové rychlovky mám ráda a lilky taky ;)
OdpovedaťOdstrániťIlonka díky, v lete sa asi nikomu nechce stáť pri sporáku, takže raz za čas sa hodí aj studená večera.
OdpovedaťOdstrániťJa síce ešte neviem, či mám rada baklažán, ale rada v kuchyni skúšam nové veci, takže toto bude jedinečná príležitosť zistiť, aký teda môj vzťah k baklažánu je :-).
OdpovedaťOdstrániťLucia, k niektorým surovinám sa treba prejesť :), myslím, že aj s baklažánom je to takto, aspoň v mojom prípade. Keď som ho pred cca 20.rokmi objavila, nebola som z neho nejaká nadšená. Keďže mám v rodine veľa vegetariánov, skúšala som ho na rôzne spôsoby.Teraz ho milujem, myslím, že ešte viac ako moji vegetariáni :).
OdpovedaťOdstrániť