na krásny ostrov Lummi Island a Jablkový pie. Začiatkom októbra to bolo neuveriteľných 20.rokov keď sme na pár mesiacov obývali spolu s dcérou, s Julkou, Johnom a Hannah, tento ostrov na severozápade Ameriky neďaleko Seattlu. Tuším, že aj na základe tejto cesty moja dcéra má túlavé topánky a ja milujem seriál FRASIER .
Tu som ochutnala po prvý krát jablkový pie, cheescake, udeného lososa, kraby, sladké zemiaky, pečeného 10 kg moriaka, zamilovala do patchworku ... a stretla milých ľudí.
Takže túto sobotu, na milú spomienku, som upiekla túto americkú klasiku.
Apple pie
cesto podľa Marthy Stewart
Na cesto:
2 3/4 pohára hladkej múky
1 1/2 ČL soli
1 PL kryštálového cukru -môže byť aj trstinový
18 PL masla - na kocky nakrájané
7 - 10 PL ľadovej vody - aby bola ozaj studená pridávam ľad
Na plnku: najmenej 6 veľkých jabĺk, škoricu, cukor a citrónovú šťavu podľa chuti, 2 PL škrobu
1. Múku + soľ + cukor + maslo premiešame v mixéri. Pridávame po lyžiciach vodu. Vytvoríme kompaktné cesto a dáme ho najmenej na hodinu, najlepšie cez noc, odpočívať do chladničky. Môžete ho vypracovať aj ručne, ale mne to ide lepšie pomocou mixéra.
2. Medzitým si urobíme plnku. Jablká umyjeme, očistíme a nakrájame na plátky. Dáme ich do misky, posypeme ich škoricou, citrónovou šťavou, pridáme cukor - ja som dala asi 2 PL trstinového cukru, ale závisí od vašej chuti a kyslosti jabĺk. A nakoniec pridáme škrob. Všetko premiešame.
3. Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na dve časti. Pracovnú dosku posypeme múkou a prvú časť vyvaľkáme do požadovanej veľkosti. Spočiatku to ide z ťažka, ale po pár minútach cesto povolí a pekne sa s ním pracuje. Vyvaľkané cesto uložíme do formy, pridáme pripravené jablká a prikryjeme ich druhým vyvaľkaným cestom. Nezabudnime urobiť do cesta zárezy, aby sa koláč poriadne prepiekol. Rozšľaháme jedno žĺtko a potrieme ním povrch koláča, vrch koláča môžeme ešte posypať trochou kryštálového cukru. Pečieme na 200 °C približne 40 minút. Odporúčam podávať s vanilkovou zmrzlinou.
Komentáre
Zverejnenie komentára