Preskočiť na hlavný obsah

Černicový

rýchly a jednoduchý koláč, taký obľubujem. Ovocie meníme podľa sezóny.

                                                   Černicový koláč
                                      jogurtovo - citrónový
                                                                             mierka 1 pohár - 250ml

1 1/4 pohára cukru, ja som použila mix trstinového s bielym
1 1/2 pohára hladkej múky
4 vajcia
1 pohár masla izbovej teploty
1 ČL prášku na pečenie
1/4 ČL práškovej sódy
štipka soli
1/4 pohára bieleho jogurtu
1/4 pohára šťavy z citróna, alebo podľa chuti, ja som mala šťavu z jedného citróna
1 ČL nastrúhanej kôry z citróna
černice približne 1 a 1/2  pohára, alebo ovocie podľa chuti a sezóny

1. Cukor s vajíčkami vyšľaháme do peny.
2. Striedavo zamiešavame múku, maslo a jogurt.
3. Pridáme citrónovú kôru  so  šťavou, prášok na pečenie so sódou a nakoniec zľahka časť černíc.
4. Cesto vylejeme do formy, ktorú si vopred vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Navrch môžeme pridať zbytok černíc a pečieme vo vopred vyhriatej rúre cca 40-50 minút  na 180°C do zlatohneda. 
Koláč je upečený, ak špáradlo po zapichnutí , je suché. 










Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.