Šúľance makové
4 stredne veľké v šupke uvarené zemiaky
1 vajce
hrubá, prípadne polohrubá múka - od oka
štipka soli
namletý mak, prípadne ovocie - slivky
Uvarené zemiaky si očistíme a nastrúhame - ja si to zjednodušujem a nakrájané zemiaky dám rovno do
mixéra, pridám vajce, soľ a múku - podľa toho, koľko si zemiaky pýtajú. Tentokrát som pridala trochu namletého maku aj do cesta, ale to nemusí byť. Skoro stále si urobím skúšku, že jeden šúľanec uvarím vopred a podľa toho pridám múku. Takže, ak mám vyšúľané šúľance a skúška dopadla o.k., do osolenej vody ich vysypem na jeden šup. Opatrne ich zamiešam, aby sa mi nezlepili, po niekoľkých minútach šúľance vyjdu navrch a začnú plávať. Ešte ich chvíľu povarím. Rovnako urobím test, jednu si vyberiem a vyskúšam, či už sú dobre uvarené. Medzitým si nameliem mak, veľa maku. Upražím maslo, do ktorého som tentokrát pridala trstinový cukor a nakrájané slivky.
Uvarené šúľance polejeme popraženým maslom s cukrom a slivkami a pridáme mak. Zamiešame a podávame.
Šúľance milujem, žiaľ u nás doma len ja.
OdpovedaťOdstrániťJani, aj ja to mám s niektorými jedlami doma takto :).
OdpovedaťOdstrániť