Preskočiť na hlavný obsah

Cesta


 Teda netušila som, že jedna cesta vlakom, smer Praha - Košice, môže byť taká zaujímavá. V ženskom kupé sme sa stretli tri. A prekecali hodiny. Ako keby sme sa poznali roky a na spánok nám zostali slabé tri hodinky.
Prvá z nás, bola niečo po tridsiatke, mladá mamička dvoch maličkých synov, plná energie, temperamentu a plánov, no východniarka ako remeň. Hneď si z nami potykala a bolo. Ani sa nás veľmi nepýtala.
Druhá, bola distingvovaná, veľmi zaujímavá, hĺbavá a krásna, pohodová a vyrovnaná, skoro štyridsiatnička, bývalá topmodelka, rodilá pražačka.
Tá tretia som bola ja, o dva a pol roka 50.tnička, óh môj bože. Tiež východniarka, ale s oveľa menšou dávkou energie, ako prvá opísaná, polozrútená z náročného uzávierkového obdobia, ale šťastná a spokojná, zo stretnutia s dcérou, neterkami, výstavou a zrelaxovaná krásnou Prahou.
       Stále tvrdím, že cestovanie v živote je veľmi dôležité.  Pretože, ako opakujem môjmu mužovi, vekom stávajúcim sa  domasedom, ktorému je najlepšie na chalupe, že cestovanie ťa naučí tolerovať  a rešpektovať iné kultúry, zvyky  .....teda okrem iných radostí ako pôžitku z ochutnávania nových chutí, kultúry, pamiatok, prírody .....
         Čo som to vlastne chcela, asi len to. Je streda a ja sa pri spomienke na naše náhodné mikro stretnutie vo vlaku usmievam, že existujú ženy - čarodejnice, ako nás nazvala druhá, ktoré sú schopné vyriešiť cestou Praha - Košice, manželské nezhody, výchovu detí, smerovanie života ................

PS: A vraj sa nemáme báť prispievať na stavby škôl v Nepále, za vyzbierané peniaze sa tam naozaj stavajú školy pre deti, pre ktoré je vzdelanie to najdôležitejšie, čo v živote dostanú!
       
     
   

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.