Preskočiť na hlavný obsah

Prázdninový

 Tento koláč milujem, lebo je veľmi jednoduchý a neuveriteľne voňavý. Aj keď sa to na prvý pohľad  veľmi nezdá, ale hneď ako začnem miešať maslo a škoricu ..... je to tu, ten pocit prázdnin, leta .....

                          Čučoriedkový koláč s posýpkou
                                       Blueberry Buckle Coffecake

                            Na posýpku:
                                          1/3 pohára hnedého cukru
                                          1/2 pohára hladkej múky
                                          1  ČL mletej škorice
                                          štipka soli
                                         1/4 pohára /4 PL/ masla

                                         Na cesto:
                                         2 poháre hladkej múky
                                         2 ČL kypriaceho prášku
                                         1/2 ČL soli
                                        3/4 pohára hnedého cukru
                                        1/4 pohára /4 PL/ masla
                                        1 veľké vajce
                                        1 ČL vanilkového extraktu -nemusí byť
                                        1/2 pohára mlieka
                                        2 poháre čerstvých alebo mrazených čučoriedok

Postup:
1. Rúru si zapneme na 180°C a vymažeme si menší plech maslom, ja som použila formu s priemerom 28 cm, vysypeme hrubou múkou.
2. Najprv si pripravíme posýpku. V miske zmiešame všetky suroviny - cukor,hladkú múku, škoricu, soľ a maslo, ja si  často vypomôžem vidličkou a vypracujeme posýpku. Odložíme bokom. 
2. Do mixéra dáme vajce s cukrom. Vyšľaháme a postupne pridáme  múku, soľ, maslo, vanilku, mlieko a kypriaci prášok. Keď je cesto veľmi tuhé môžeme pridať trochu mlieka. Nakoniec pridáme čučoriedky. 
3. Zmes vylejeme do pripravenej formy, navrch dáme posýpku a pečieme približne 45 minút do zlatista. 








Komentáre

  1. To musela byť úžasná vôňa koláča, páči sa mi a s ovocím je naj! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivka, konečne. Už som sa nevedela dočkať tvojich príspevkov.😀

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 😁 no veď som na blogu davno nebola, aj som mala problém ako pridať recept, ale podarilo sa 😜 maj sa krásne, pá

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.