Preskočiť na hlavný obsah

Hnietený koláč

po 51.krát. Laťku mám postavenú vysoko. Moja mamka nebola bohvieaká pekárka, ale tento vedela majstrovsky. Takže preto tá laťka. Rozmaznané chuťové poháriky môjho syna neoklamem. Tento pokus zobral na milosť s poznámkou, že ok, môže byť.

Jablkovo tvarohový koláč hnietený

                                                                                                                                                                                
Na cesto:
250 g polohrubej múky
160 g masla
120 g práškového cukru
1 žĺtok
1 balíček prášku do pečiva


Tvarohová plnka: 
250 g tvarohu
1 ks vajce
1 balíček vanilkového cukru
3 PL cukru /ja som dala hnedý/
/v miske zmiešame tvaroh s vajcom, vanil.cukrom,cukrom a premiešame/

Jablková plnka: 
400 g jabĺk
3 PL cukru
1 čl škrobovej múčky
1 čl škorice
2PL hrozienok
/jablká olúpeme, nastrúhame, premiešame s cukrom, škrobovou múčkou, škoricou a hrozienkami/

                                                                 

POSTUP:
1. Z múky , kypriaceho prášku, masla, cukru a žĺtka si pripravíme cesto. Kľudne aj pomocou mixéra. Menšiu polovicu cesta dáme do mrazničky a väčšiu polovicu rozložíme do formy, ktorú sme predtým vymazali tukom. 


2. Na takto pripravené cesto dáme tvarohovú plnku .

3. Na tvarohovú dáme jablkovú - pozor, ak jablká majú veľa šťavy, tak ich rukou trochu vymačkáme a šťavu vylejeme. 

4. Nakoniec na tieto plnky nastrúhame pomocou hrubého strúhadla cesto, ktoré sme mali uložené v mrazničke. 


5.  Pečieme na 190 °C približne 40-45 minút do zlatohneda. 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.