Preskočiť na hlavný obsah

Makový so slivkami

      Ako som už viackrát písala, ak chcem potešiť môjho muža, upečiem mu makový koláč. Akýkoľvek, hlavne tam musí byť veľa maku.
     Tento som upiekla, s jemnou úpravou,  podľa Apetítu 10/2018 , na oslavu. Trošku mi vadí, že som nemala čas slušne ho nafotiť, ale predpokladám, že ho ešte pár krát upečiem, lebo nám všetkým chutil.
      Myslím, že k tomu napomohol môj trik, že do rozpolených sliviek som vložila po lyžičke slivkového lekváru a že škoricu som nedala do cesta, ale nakrájané slivky som trošku posypala škoricou.


                                                                  Makový koláč s posýpkou
                                                          a slivkami


Suroviny:
200 g hladkej múky
4 vajcia 
150 g hnedého trstinového cukru
/v pôvodnom recepte píšu až 300 g krupicového cukru/
200 g namletého maku
150 ml rastlinného oleja
100 ml mlieka
nastrúhana kôra z 1/2 citróna /nemusí byť/
1 ČL kypriaceho prášku
štipka škorice /nemusí byť/
Na posýpku:
200 g hrubej múky
150 g hnedého trstinové cukru
120 ml roztopeného, vychladnutého masla

1. Rúru si zapneme na 180 °C. Všetky suroviny na posýpku vysypeme do misky , ručne alebo pomocou vidličky vypracujeme posýpku.
2. Vajcia s cukrom si vyšľaháme do penista. Postupne pridávame múku, olej, mlieko, namletý mak, citrónovú kôru, škoricu a nakoniec kypriaci prášok. Vymiešame hladké cesto, ktoré vylejeme na plech o rozmeroch  cca 30x35 cm.  Ale ešte predtým na plech dáme  papier na pečenie. Ja som použila okrúhlu formu.  
3. Pozor, teraz príde to moje vylepšenie, do umytých na polovicu rozkrojených sliviek som pomocou lyžičky dala slivkový lekvár. Takto pripravené slivky som poukladala rezom a plnkou navrch na cesto. Na  vrch  ešte dáme posýpku. 
4. Pečieme 30-40 minút do zlatista. 


Komentáre

  1. Mňam, milujem mak. Určite vyskúšam, ďakujem za inšpiráciu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Olinka, ty si moja verná čitateľka! Na zajtra som potrebovala niečo napiecť, tak som práve skúsila tento makový z polovičnej dávky /do menšej srnčej formy/ , slivky som tiež už nemala, tak som dala len lekvár po troške a navrch sa mi nechcela robiť posýpka, tak som dala lupienky mandlí. Takže sa dá aj úspešne obmieňať podľa nálady a stavu zásob. Pozdravujem ťa!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivka, tvoj blog je pre mňa veľkou inšpiráciou. Niekedy síce, len pastva pre oči, keďže Natália si dáva pozor na líniu. 😀Viem, že ste mali náročnejšie obdobie, myslím sťahovanie, úpravy, ale konečne viem čo sa v Košiciach vďaka tebe deje a aké chutné koláče sa dajú upiecť. Ďakujem a užívaj si jesenné obdobie. Ty máš jeseň rada. Pamätám si ešte z pieskoviska.😀



    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Olinka, ďakujem za spomienky! Nikdy som nemala nejak veľa energie, časom ako pozorujem jej mávam ešte menej, aj preto tie výpadky na blogu. Ale ako vieme tešme sa z drobností, ktoré nakoniec nie sú až také maličkosti. Blog píšem hlavne pre seba (jasne, že ma poteší, keď niekto zareaguje, ale to naozaj nie je prvoradé), aby som si pripomenula, čo mám v živote rada. Ako sama vidíš sladké pečenie vedie! Takže žiadna intelektuálka už zo mňa nebude :) .
    Aj tebe a Natálke ešte peknú jeseň! Mám Vás rada!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.