Ako som už viackrát písala, ak chcem potešiť môjho muža, upečiem mu makový koláč. Akýkoľvek, hlavne tam musí byť veľa maku.
Tento som upiekla, s jemnou úpravou, podľa Apetítu 10/2018 , na oslavu. Trošku mi vadí, že som nemala čas slušne ho nafotiť, ale predpokladám, že ho ešte pár krát upečiem, lebo nám všetkým chutil.
Myslím, že k tomu napomohol môj trik, že do rozpolených sliviek som vložila po lyžičke slivkového lekváru a že škoricu som nedala do cesta, ale nakrájané slivky som trošku posypala škoricou.
Makový koláč s posýpkou
a slivkami
Tento som upiekla, s jemnou úpravou, podľa Apetítu 10/2018 , na oslavu. Trošku mi vadí, že som nemala čas slušne ho nafotiť, ale predpokladám, že ho ešte pár krát upečiem, lebo nám všetkým chutil.
Myslím, že k tomu napomohol môj trik, že do rozpolených sliviek som vložila po lyžičke slivkového lekváru a že škoricu som nedala do cesta, ale nakrájané slivky som trošku posypala škoricou.
Makový koláč s posýpkou
a slivkami
Suroviny:
200 g hladkej múky
4 vajcia
4 vajcia
150 g hnedého trstinového cukru
/v pôvodnom recepte píšu až 300 g krupicového cukru/
200 g namletého maku
150 ml rastlinného oleja
100 ml mlieka
nastrúhana kôra z 1/2 citróna /nemusí byť/
1 ČL kypriaceho prášku
štipka škorice /nemusí byť/
Na posýpku:
200 g hrubej múky
150 g hnedého trstinové cukru
120 ml roztopeného, vychladnutého masla
1. Rúru si zapneme na 180 °C. Všetky suroviny na posýpku vysypeme do misky , ručne alebo pomocou vidličky vypracujeme posýpku.
2. Vajcia s cukrom si vyšľaháme do penista. Postupne pridávame múku, olej, mlieko, namletý mak, citrónovú kôru, škoricu a nakoniec kypriaci prášok. Vymiešame hladké cesto, ktoré vylejeme na plech o rozmeroch cca 30x35 cm. Ale ešte predtým na plech dáme papier na pečenie. Ja som použila okrúhlu formu.
3. Pozor, teraz príde to moje vylepšenie, do umytých na polovicu rozkrojených sliviek som pomocou lyžičky dala slivkový lekvár. Takto pripravené slivky som poukladala rezom a plnkou navrch na cesto. Na vrch ešte dáme posýpku.
4. Pečieme 30-40 minút do zlatista.
Mňam, milujem mak. Určite vyskúšam, ďakujem za inšpiráciu.
OdpovedaťOdstrániťOlinka, ty si moja verná čitateľka! Na zajtra som potrebovala niečo napiecť, tak som práve skúsila tento makový z polovičnej dávky /do menšej srnčej formy/ , slivky som tiež už nemala, tak som dala len lekvár po troške a navrch sa mi nechcela robiť posýpka, tak som dala lupienky mandlí. Takže sa dá aj úspešne obmieňať podľa nálady a stavu zásob. Pozdravujem ťa!
OdpovedaťOdstrániťIvka, tvoj blog je pre mňa veľkou inšpiráciou. Niekedy síce, len pastva pre oči, keďže Natália si dáva pozor na líniu. 😀Viem, že ste mali náročnejšie obdobie, myslím sťahovanie, úpravy, ale konečne viem čo sa v Košiciach vďaka tebe deje a aké chutné koláče sa dajú upiecť. Ďakujem a užívaj si jesenné obdobie. Ty máš jeseň rada. Pamätám si ešte z pieskoviska.😀
OdpovedaťOdstrániťAhoj Olinka, ďakujem za spomienky! Nikdy som nemala nejak veľa energie, časom ako pozorujem jej mávam ešte menej, aj preto tie výpadky na blogu. Ale ako vieme tešme sa z drobností, ktoré nakoniec nie sú až také maličkosti. Blog píšem hlavne pre seba (jasne, že ma poteší, keď niekto zareaguje, ale to naozaj nie je prvoradé), aby som si pripomenula, čo mám v živote rada. Ako sama vidíš sladké pečenie vedie! Takže žiadna intelektuálka už zo mňa nebude :) .
OdpovedaťOdstrániťAj tebe a Natálke ešte peknú jeseň! Mám Vás rada!