Preskočiť na hlavný obsah

Keď je vonku


krásne jesenne, v prírode to hrá tými zlatisto oranžovo všelijakými farbami, dostanem chuť na tento koláč. Alebo tomu podobný. Podmienkou je, že tam musí byť melasa.

                                    Oslavovaný perník
                                                                                     s melasou

1/2 pohára oleja
1/2 pohára hnedého cukru
2 poháre hladkej múky
po 1 ČL: mletého zázvoru, škorice, muškátového orieška, klinčeka- tu odporúčam dať korenie podľa
svojej chuti  
štipka soli 
1 vajce
2 PL tmavej melasy
1 pohár cmaru 
1 ČL jedlej sódy

Plnka:
250 ml šľahačkovej smotany
250 g mascarpone
práškový cukor podľa chuti

1 Rúru si zapneme na 180°C. Formu o rozmeroch 20x20 cm si vymažeme, alebo použijeme papier na pečenie. Formu môžete použiť aj o väčších rozmeroch,  koláč sa mi zdal zbytočne vysoký. 
2. Vajce vyšľaháme s cukrom a štipkou soli do penista. Pridáme koreniny podľa chuti, olej, melasu, cmar. Nakoniec múku a jedlú sódu. Premiešame do hladkej hmoty.
3. Vylejeme do pripravenej formy a pečieme 35-45 minút. 
4.  Na vychladnutý koláč, ak máme chuť si môžeme urobiť plnku, ale v pohode sa môže zjesť aj takto. Vyšľaháme si šľahačkovú smotanu, pridáme práškový cukor podľa chuti a zamiešame mascarpone do hladkej hmoty. Na väčší plech bude tejto plnky akurát, mne trochu zvýšilo. 





 A potom povinná prechádzka .....


Komentáre

  1. Ivka, krásne 👏 👍
    Okrem fotiek a koláča sa mi páči aj psík ;-)
    Prajem Ti krásne dni

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivka ďakujem. Koláč jednoduchý, rýchly raz do roka takto v jeseni ho musím upiecť. A Zorka to je naša radosť. Všetci v rodine sa pýtame, ako sme mohli bez nej byť?! Aj Tebe pekné dni.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.