Preskočiť na hlavný obsah

Zberateľstvo


 je v našej rodine dosť populárne.
      Ako som už  písala, môj čoskoro 84 ročný svokor, rád vravieva, že zbiera všetko staré, okrem starých žien :).  Vidí sa mi, že je to tak trochu dedičné, aj môj muž je tým viac menej postihnutý. Ale ako to videl u otca, nechcel svoje sily a hlavne životný priestor zahltiť všetkým-možným, špecializuje sa len na jednu zberateľskú vec. Viac menej. Len potom netuším, prečo by u nás taká Mária Kondo horko zaplakala!
   Žeby sme boli zberatelia dvaja?
   Aj preto si rada zájdem na dobrú zberateľskú výstavu. A na túto som sa veľmi tešila. Pre pandémiu koronavírusu  bol jej začiatok presunutý z marca na máj. Ide o zbierku skla našej členky patchworkového klubu, veľmi aktívnej, často humorne glosujúcej, v dôchodkovom  veku neuveriteľne akčnej Kláry Samuelisovej, ktorej sa za 15 rokov zberateľstva  podarilo nazbierať krásnu zbierku. 
   Takže, ak máte chuť, výstavu pod názvom Pohľad cez sklo nájdete v Slovenskom  technickom múzeu, Hlavná 88, v Košiciach. Viac aj TU! 
   A keďže Klára nie je nejaký zberateľský suchár, výstava je popretkávaná glosami českého zberateľa Michaela Třeštíka, z jeho knihy Umění sbírat umění:

* Zberateľstvom vzniká zbierka a zbierka je dielo. Môže byť malé alebo veľké, dobré alebo zlé, významné alebo zbytočné, zavŕšené alebo nedokončené.

* Zberateľstvo uchováva veci a hodnoty, ktoré by inak možno zmizli alebo zanikli, prenáša ich cez čas.

* Zberateľstvo je aktivitou s dlhodobým cieľom, aktivitou, ktorá životu môže dávať smer a teda aj zmysel.

* Zberateľstvo je úžasné a nepretržité dobrodružstvo. Každý skutočný zberateľ prežil veľa situácií, proti ktorým je bundee jumping alebo prevrhnutý raft nudnou epizódou. Zberateľstvo je adrenalínová disciplína. 
     
      

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.