Preskočiť na hlavný obsah

Slivkový obrátený koláč

 Keď som dostala od mojej sestry poslednú várku zrelých sliviek, trošku som podumala ako by som ich spracovala a rozhodla som sa na overenú obrátenú variantu, len ovocie - slivky som ochutila  koreninami voniace jesennou náladou, takže škoricou a štipkou muškátového orieška.




                                                        Slivkový obrátený koláč

                                  
Na piškótové cesto:
                               125 g zmäknutého masla
                               125 g cukru /aký preferujete/
                                2  vajcia
                               175 g hladkej múky
                               1 ČL kypriaceho prášku
Na spodok formy:
                               60 g zmäknutého masla a trochu na vymastenie
                               60 g trstinového cukru
                               slivky - ktoré ochutíme škoricou, muškátovým  orieškom, vanilkovým cukrom, rumom-množstvo podľa chuti, poprípade cukor 

Postup: 1.
Formu si vystelieme papierom na pečenie. Boky vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou.  Maslo + cukor vyšľaháme a potrieme ním papier na pečenie. Pomôžeme si lyžicou. Slivky umyjeme, prekrojíme na polovicu, ak sú príliš veľké môžeme nakrájať na menšie kúsky. Pridáme mletú škoricu, štipku muškátového orieška, vanilkový cukor, ofrkáme rumom a môžeme pridať cukor. Všetko záleží od vás aké  sladké obľubujete, ale nezabudnite aj na cukornatosť sliviek. Aby ste to nemali až príliš sladké. Takto pripravené slivky nasypeme na rozotreté maslo s cukrom.
2.  Pripravíme si cesto. Do misky dáme maslo + cukor  do penista , + vajcia + múku, nakoniec kypriaci prášok. 
Cesto môže byť tuhé, vtedy prilejeme cca 2 PL rumu, alebo mlieka. Vyšľaháme do hladka. Zmes nalejeme na slivky a zarovnáme.
3. POZOR! Tortovú formu z vonku vystelieme dôkladne alobalom /viď. obrázok/ , pretože pri pečení ovocie púšťa šťavu a ak nechcete čistiť rúru, určite na to nezabudnite. Poprípade použite 
neodnimateľnú formu.  Pečieme asi 45 minút v rúre na 180°C.  Po upečení koláč prevrátime. Môžeme podávať so šľahačkou.













Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!