Preskočiť na hlavný obsah

Šišky kváskové

 



Keďže  od 25.11.2020 som majiteľkou kvásku s krásnym menom Katarína /vďaka Ľudka/ prekvapujúco  sa mi ho darí aj udržať pri živote,  dokonca ho úspešne množiť /vďaka ešte raz Ľudka/ ďalším koronovým kváskovým šialencom.
 Takže v čase fašiangov, keď na nás odvšadiaľ  vyskakujú samé šišky, napriek nalepeným vianočným kilám, som sa do nich pustila.
 

Šišky kváskové
na 25 šišiek 

Ako už iste viete, pri pečení z kvásku si najprv musíme urobiť zo svojho materského kvásku rozkvas.
Najlepšie večer pred pečením, tak aby cca 9 - 12 hod. kvasil. 

Rozkvas si pripravíme následovne:
2PL materského ražného kvásku
150 g hladkej pšeničnej múky
150 ml vody - najlepšie vlažnej

Na cesto potrebujeme:
350 g hladkej pšeničnej múky
160 g kyslej smotany /ja som nemala, nahradila som ho cmarom/
80 ml mlieka
40 g rozpusteného masla izbovej teploty
1 ks vanilkového cukru
štipka soli, 1 PL rumu

Postup:
1. Večer pred pečením si pripravíme rozkvas. Zmiešame 2 PL kvásku + 150 g hladkej múky + 150 g vlažnej vody. Všetko zmiešame a prikryjeme potravinovou fóliou. Cez noc necháme prekysnúť.
2. Na druhý deň, môžeme aj pomocou mixéra -zmiešame múku +mlieko + maslo + kyslú smotanu  + cukor, štipku soli, rumu a rozkvas a vypracujeme pružné nelepivé cesto.
Trvá to približne 10 minút.
3. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 3 hodiny. Najlepšie na teplom mieste.
4. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na jemne pomúčenej pracovnej doske, približne na 1 cm hrúbku.
5. Vykrajovátkom /alebo pohárom/ vykrajujeme šišky. Prikryté ich ešte aspoň 1/2 hodiny necháme na doske podkysnúť. 
6.  Do hrnca dáme rozpáliť olej a postupne doň vkladáme podkysnuté šišky do ktorých sme prstom urobili dierky. Vyprážame do zlatista. Po vytiahnutí ich trošku vysuším papierovým obrúskom.




Rozkvas po 12 hodinovom kvasení


Po zmiešaní všetkých ingrediecií
Po troj hodinovom kysnutí

Cesto si vyvaľkáme


Povykrajujeme
                                                                Necháme podkysnúť




                                     PS: Boli výborné, ale mamine boli mamine ...

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.