Preskočiť na hlavný obsah

Ryžový nákyp

                  


   nie len taký obyčajný ryžový nákyp,  ale plnený makom a jablkami. Niekomu sa môže zdať kombinácia odvážna, ale pre mojich makoholikov nič nie je sväté. Takže tu je recept:


                                         Ryžový nákyp s makom

                 700 g ryže

                 1 liter mlieka

                 250 g masla

                 6 ks vajec

                 4 ks vanilkového cukru

                 300 g práškového cukru

                  nastrúhaná citrónová kôra - množstvo podľa chuti

                  Na plnku: 4 - 5 jabĺk

                  2 PL masla

                  10 PL namletého maku

                   3PL trstinového cukru

                   3 PL hrozienok, ktoré si naložíme do trochu rumu

                   štipka škorice - alebo podľa chuti

                  2 PL slivkového lekváru

                  štipka soli

1. Umytú ryžu uvaríme so štipkou soli v 800 ml vody do polomäkka. Potom pridáme vanilkový cukor a mlieko - varíme pomaly a pravidelne miešame. Dávame pozor aby nám neprihorela. Varíme do mäkka, do konzistencie kaše. Dáme ju vychladnúť. Pri ochladzovaní ryže ju občas premiešame, to aby sa nám nevytvorili hrudky.

2.  Kým sa nám ryža ochladzuje, vymiešame si šesť žĺtok /bielka zatiaľ odložíme do chladničky, tie použijeme na vrch nákypu/ pridáme  200 g práškového cukru + citrónovú kôru. Nakoniec pridáme zmäknuté maslo. Všetko prešľaháme a zamiešame do uvarenej vlažne vychladnutej ryže.

3. Pripravíme si plnku. Na masle si opražíme nastrúhané jablká /ak sú príliš šťavnaté precedíme si ich buď rukou, alebo pomocou sitka/ pridáme cukor, namletý mak, škoricu, precedené hrozienka a nakoniec lekvár. Dáme to tiež vychladnúť. 

4. Plech si vymastíme a vysypeme múkou. Nalejeme doň polovicu pripravenej ryžovej hmoty. Potom na ňu dáme jablkovú plnku a nakoniec druhú polovicu ryžovej hmoty. Povrch uhladíme stierkou. Pečieme v zohriatej rúre na 210 °C približne 30 minút. poznáme to aj podľa toho, že sa nám povrch upečie jemne do zlatista. 

5. Medzitým si pripravíme sneh - zo šiestich bielok a štipkou soli. Začneme šľahať, keď už je polotuhý pridáme zbytok teda 100 g práškového cukru. Šľaháme do tuhého snehu. Ešte na horúci nákyp pomocou stierky dáme vyšľahané bielka, teplotu znížime na 170°C a dáme zapiecť na cca 10 minút. 













Komentáre

  1. Ooo, tak to je nádhera, hned bych si dala! S jablky samozřejmě děláme, ale mák je zajímavá kombinace.
    Krásný večer.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ilonka, ďakujem, no je to trošku nezvyčajné, ale celkom fajné. Pekný deň.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak toto vyzera fantasticky :))
    Presne takych makoholikov mam doma, a veru ma nikdy nenapadlo prepasovat mak do nakypu 👍

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lucia, tak skúšam a niekedy to vyjde. Pekný víkend prajem.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.