Preskočiť na hlavný obsah

Svieža torta

 

má názov podľa krásne sviežej oranžovej plnky, ktorú ale vy nevidíte, vďaka foteniu mobilom.
Džús sa môže nahradiť ovocím /čerstvým, mrazeným a vymixovaným/, stále tak aby ste mali 500 ml tekutiny.  A varíte ako puding. 

Svieža torta 
 Tortová forma priemer 26 cm 


 Na cesto: 2 vajcia 
 4 PL horúcej vody 
 100 g kryštálového cukru 
 100 g polohrubej múky

 Na džúsovú plnku: 500 ml pomarančového džúsu
 3 PL kryštálového cukru
 2 balíčky Zlatého klasu

Na šľahačkovú plnku: 1 mascarpone
 1 vaničku jemného tvarohu
 1 šľahačková smotana 
 Práškový cukor podľa chuti 

Postup: 1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do nadýchanej peny a po lyžiciach postupne pridávame horúcu vodu. V druhej miske vyšľaháme bielka so štipkou soli do tuhého snehu. A jemne ho vareškou vmiešame do žĺtkovej hmoty, na záver jemne primiešame múku. Pripravené cesto nalejeme do formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Boky formy potrieme maslom a vysypeme hrubou múkou. Pečieme pri 180°C cca 20 minút. 
2. Pomarančový džús cca 300 ml nalejeme do hrnca, pridáme cukor - necháme rozpustiť.  V 200 ml džúsu rozmiešame zlaté klasy /alebo vanilkové pudingy/ a pridáme do hrnca. Uvaríme do zhustnutia, ešte horúci puding nalejeme na upečený korpus. Dáme vychladnúť. 
3. Zatiaľ si pripravíme  šľahačkovú plnku a to - šľahačkovú smotanu vymixujeme s práškovým cukrom, množstvo závisí od vašej chuti. A jemne vmiešam vopred zmiešaný tvaroh s mascarponom. Plnku si dám do cukrárenského sáčku a ozdobím vrch torty.  









Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.