Preskočiť na hlavný obsah

Balzam na dušu


je potrebný. Pre niekoho je to slepačia polievka - mňam, tú mám tiež rada, ale ja som dnes uvarila Kukuričnú. Objavila som ju niekedy pred 10.rokmi u Marthy Stewart. Robievam ju zvyčajne z čerstvej kukurice, keď vrcholí sezóna - teda v septembri a farbu má takú optimistickú žlto-oranžovú, ale dá sa pripraviť aj z mrazenej, prípadne sterilizovanej.


Teda ak potrebujete pohladiť dušu, tu je recept:


5 /aj viac/ šúľkov-klasov kukurice /po sezóne je dobrá aj konzerva, mrazená.../
zeleninový vývar /ak nie je, stačí voda/
smotana na varenie
soľ, mleté čierne korenie
1 cibuľa /ale nemusí byť, moje deti ju nechcú/
strúčik cesnaku /tiež podľa chuti/
1 zemiak /nemusí byť/


Na oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľku. Pridáme kukuricu, ktorú dôkladne s nožom očistíme z klasov. Keď sa podarí pridám foto- no nepoadarilo sa, zabudla som prepnúť na makro :0, pozdravujem manžela, ten sa už po 100stý x chytá za hlavu. Ak chceme pridáme očistený a na drobno nakrájaný zemiak.Po chvíli zalejeme vývarom /vodou/ - pridáme cesnak, ochutíme a varíme cca 20 minút do mäkka. Polievku po miernom vychladnutí rozmixujeme, pridáme smotanu a ešte trochu povaríme.
Každú porciu väščinou ozdobím lyžicou kyslej smotany /ak nemám, tak nastrúhaným syrom/, petržlenovou vňaťou a podávam s opečeným chlebíkom.
A hneď nám bude lepšie, dúfam.


Komentáre

  1. Iva, veľmi mi chýbali tvoje príspevky. Som rada, že dávaš recepty, ktoré máš vyskúšane. Ja tiež robím kukuricovú polievku, ale aj s nastrúhanou mrkvou a bez cibule a cesnaku. Keď je polievka na tanieri, tak pridám nastrúhaný syr a kys. smotanu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oľga, díky, že nakúkaš a napíšeš, ešte som ti poriadne nepoďakovala za pondelok.Chcela by som vás s Ivetou zavolať na kávu a trochu sa "zastaviť", ako keď deti boli malé.
    PS: Aj ja niekedy šuchnem do kukuričnej aj mrkvu,petržlen...,to keď mám menej kukurice.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivka, za to sa neďakuje. Ja by som bola radšej, keby sme sa nemuseli stretávať za takýchto okolnosti. Každý z nás si to, ale bohužiaľ musí prežiť. Niekto skôr, niekto neskôr. No či máš 40, alebo 80 vždy je to veľmi bolestive. Našťastie, ale máš super rodinu. Na tu kávu sa, ale veľmi teším.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.