Preskočiť na hlavný obsah

Avokádo = Guacamole


   Moja dcéra okrem usilovného /pevne dúfam/ štúdia v cudzine brigáduje v bufete rýchleho občerstvenia s mexickými špecialitami.  V príchodovom ošiali nakúpila suroviny na guacamole, že "mami, urobím vám taký, aký predávame!"
   No zostručním to, dcéra v pondelok uletela naspäť usilovne študovať /Ňaňa myslím na teba/ a mamka vlastnoručne tvorila.
                                                            Guacamole
                                    na mikro dávku t.j. 1-2 osoby


1 avokádo - skoro až prezreté
1 malú cibuľu - ideálne jarná
1 malá paradajka
jalapeňos - nakladané jemne pálivé papričky- podľa chuti
soľ, čierne korenie-ja som nedala
trochu limetkovej šťavy

   Postup jednoduchý: avokádo + cibuľku + paradajku - nakrájať na jemnučko. Avokádo jemne rozpučiť vidličkou, pridať nakrájanú cibuľku, paradajku a už z konzervy nakrájané jalapeňos+ šťava z limetky.. Dochutíme podľa chuti. Podávame s mexickými chipsami-nachos, alebo ako my s arabským chlebom.

    Pre deti, ktoré nemusia papričky ani nič červené a cibuľové - stačí len rozpučené avokádo s limetkou.


Pre úplnosť pridávam video z youtube: 
                                          

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.