Preskočiť na hlavný obsah

Terapia .... vitamínmi


Na toto zimné obdobie je táto polievka ako stvorená. Boršč /skoro vegetariánsky/ po mojom - často zapekám zeleninu, tak ma napadlo, že by sa to dalo aj takto.

      Takže pre 4 osoby potrebujeme:  2-3 cvikly,
                                      1 väčší petržlen, 1/3 zeleru,
                                      1 veľkú cibuľu,
                                      1/3 kelu /ak máte, dajte aj listy kapusty/, 
                                      2 veľké mrkvy, 
                                      1 paradajka, cesnak neočistený
        Pripravíme si plech s papierom na pečenie. Cviklu poriadne umyjeme a nakrájame na plátky /ja som dala aj so šupkou/ + všetku zeleninu očistíme, umyjeme a  nakrájame na plátky. Dáme na pripavený plech, dochutíme soľou, čerstvo nastrúhaným čiernym korením, štipkou mletej rasce + pokropíme olivovým olejom. Dáme piecť na 250°C na cca 45 minút. Sledujeme a priebežne obraciame. Ak je zeleninka mäkká, dáme ju do mixéra- vymixujeme do  hladka + nechajte si trochu zeleniny a len tak nahrubo nasekajte. Aby to nebolo všetko kašovité. Túto zmes dáme do hrnca a zalejeme zeleninovým vývarom. Dáme prevrieť a dochutíme. Podávame s kyslou smotanou, my mäsožravci sme ešte mali hovädzie mäsko ako bonus./z nedelňajšieho obeda/


Komentáre

  1. Tak toto vyzerá veľmi dobre... asi vyskúšam :-) Vďaka za tip.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Iva, len zobrať lyžicu a pustiť sa do toho. Mne by to chutilo aj bez mäsa.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak toto ja môžem v akomkoľvek množstve - mňam!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.