Preskočiť na hlavný obsah

Francúzska cibuľová polievka podľa Julie Child





Polievky v zime ma bavia, u nás často nahradia aj druhé jedlo a ešte fajn zahrejú.
   Táto polievka sa zdá expresná na prípravu, ale nie je tomu tak. Cibuľku treba pomaličky a ešte raz pomaličky pražiť na masle a oleji. A po zaliatí vývarom ešte raz pomaličky a pomaličky previerať a to z jediného dôvodu, aby sme docielili silnej cibuľovej arómy hodnej pokojného zimného večera.


FRENCH ONION SOUP
            pre 6-8 osôb

5 cibulí
3 PL masla
1 PL oliv.oleja
1 ČL soli
1/4 ČL cukru - ja som dala 1 PL
3 PL hladkej múky
500 ml hovädzieho  vývaru  /ak máte zmrazený použite ho/
125 ml suchého bieleho vína - ja som dala 1 pohár
bagetky
syr, tymián, čierne korenie
3 PL koňaku - ja som nedala
tvrdý syr- 1  1/2 pohára-nastrúhaný

1. Cibuľu nakrájame na plátky.
2. V hrnci roztopíme maslo + olej. Dáme doň nakrájanú cibuľu a dusíme cca 15 minút pod pokrievkou.
    Ak je jemne zlato hnedá pridáme soľ a cukor až do úplného skaramelizovania cca 30 - 40 minút.
3.  Ak je cibuľa krásne karamelová pridáme k nej 3 lyžice múky, popražíme  a zalejeme horúcim vývarom.    
     Pridáme víno, trochu čerstvého tymiánu, soľ a čierne korenie. Povaríme čiastočne prikryté 30 - 40 minút.
     Nakoniec môžete pridať koňak.
4.  Bagetky si môžete urobiť podľa svojho. Júlia ich odporúča narezať, vložiť do rúry na 165 °C piecť cca
     na 30 minút do zlatista.  V polovici pečenia každý kúsok poliať olivovým olejom a po dopečení potrieť       cesnakom. Potom prelejte polievku do ohňovzdorných misiek, na vrch položte opečené bagetky, posypte nastrúhaným syrom a pokvapkajte trochou oleja. Pečte 20 minút.  Ja som si to zjednodušila, bagetky som na sucho opiekla na panvici.  Dala do taniera a posypala syrom.
                                   Bon Appetit!

 

Komentáre

  1. Tak toto muselo byť fantastické. Musím sa ťa ale opýtať, či polievka mala výraznú cibuľovú chuť alebo skôr takú sladkastú? MÔJ chlap neznáša chuť cesnaku a cibule, preto sa pýtam.
    Film Julie & Julia bola super vec.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Určite je vynikajúca, ale Natália neznáša cibuľu. Jedine Ivka, že by som sa dala pozvať. (to bol len žart). Ja osobne polievky milujem, takže vďaka za inšpiráciu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No máme to my ale chlapov :}, Kinga. U nás ja predimenzuvávam množstvo cesnaku do všetkého, čo v iných rodinách robia muži. Ale k tej polievke, no bola to skaramelizovaná cibuľa, takže chuť bola skôr sladkastá, ale keďže tvoj nemá rád cibuľu, uvar si ju radšej len pre seba :} a možno ochutná, ale netreba ich "znásilňovať" ani nám všetko nechutí - aj keď dosť tuho musím rozmýšľať :}.
    Oli, nabudúce pozývam !

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.