Preskočiť na hlavný obsah

Guernseyská literárna a koláčová spoločnosť



               No uznajte, môže byť niečo zlé na knihe, keď má v názve KOLÁČ? V knihkupectve som okolo nej len krúžila a v knižnici zapožičala. Ak máte radi Čokoládu, tak túto knihu budete milovať. Atmosférou je podobná. Milá a myslím, že dobre končiaca :).
                Dej sa odohráva na ostrove Guernsey, ktorý naozaj existuje. Patrí Anglicku a je ako aj v knihe opísaný, nádherný.




Takže, ak máte chuť, tu je stiahnutý obsah knihy z internetu:
Je pútavý a humorný príbeh spisovateľky Juliet Ashtonovej, ktorá v snahe napísať svoju ďalšiu knihu, nachádza inšpiráciu v listoch muža, obyvateľa ostrova Guernsey, okupovaného nacistami počas druhej svetoveji. Osud spojí týchto dvoch ľudí hneď po tom, čo si on kúpi knihu spisovateľa Charlesa Lamba, kde nachádza na prázdnom liste jej meno. Rozhodne sa Juliet napísať list, v domnienke, že mu poradí, kde by si mohol zohnať aj ostatné knihy od tohto autora. Postupne začína Juliet prenikať do sveta Guerneyskej literárnej a koláčovej spoločnosti, práve vďaka korešpondencii, ktorú spočiatku vedie so svojím novým známym, no neskôr aj s ostatnými hlboko ľudskými členmi tohto jedinečného čitateľského klubu, ktorých spája predovšetkým láska k literatúre. Vďaka týmto listom sa dozvedá rôzne príbehy ľudí, ktorých životy ovplyvnila nemecká okupácia, čo ju uchváti natoľko, že sa rozhodne vypraviť na ostrov Guernsey. O tom, čo tam nájde a ako veľmi to zmení jej život, si môžete prečítať v tomto krásnom, humornom románe písanom formou listov.

Komentáre

  1. ...aj ja už okolo tejto knižky vytrvalo krúžim, hádam stihnem do pôrodu prečítať:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vanilka, pokojne si môžeš čítať knihu aj pri kojení. Nájdeš vhodnú polohu, aj keď s narastajúcim vekom dieťaťa a jeho motorickým vývojom je to náročnejšie :). Môj syn okolo 2.roku do toho začal "kibicovať" a domáhal sa obracania strán :))).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.