Preskočiť na hlavný obsah

Išlo vajce na vandrovku ...

... tak aj moja dcéra sa vracia usilovne študovať do ďalekej cudziny. Tak ako sa patrí s nabalenou "výslužkou"  :).

                                                              Marcipánové muffiny
                                                   na 12 ks
                                                      
1/2 tuku na pečenie /Hera.../
3-4 vajíčka (ak ich chcete maxi veľké, tak určite 4)
3 poháre hladkej múky (1 pohár 250 ml)
1 pohár cukru (ja používam najčastejšie hnedý, ale aký chcete)
1 pohár mlieka (pri intolerancii na mlieko môže byť sójové, prípadne aj voda)
štipka soli
1 kypriaci prášok
2 ČL vanilkovej esencie, ak nemáte 1 sáčok vanilk.cukru
marcipán

1. Roztopíme si tuk na pečenie a dáme ho vychladiť.
2. Medzitým si vymixujeme vajíčka s cukrom do peny. Potom doň vlejeme mlieko, vanilk.extrakt a vychladnutý tuk.
3. Nakoniec do tejto masy vsypeme múku, soľ a kypriaci prášok.
4. Ja som sa včera trochu zabávala, tak som si obkreslila na papieri na pečenie podľa malého tanierika kruhy a vyplnila muffinovú formu. Ale kľudne použite papierové košíčky. Do nich nalejte masu tak do 1/2-vice.  Z marcipánu si ušuľkajte guličky - cca ako bobuľa hrozna, položte do košíčka a zalejte, aby ten marcipán bol pekne prikrytý.
5. Pečte cca 30 minút na 200 °C.





Aby aj ďalšie "vajíčka" nehladovali, tak som upiekla aj čokoládové:


Komentáre

  1. Ivka, muffiny od teba mi veľmi chutili. Hneď by som si dala. Musím vyskúšať, vďaka za recept.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.