Preskočiť na hlavný obsah

Modrý pondelok alebo deň pod psa

   
 Ešte že tak. Už je skoro za nami. Je zopár dní v roku, ktoré sú slušne povedané šialené. A dnešný deň má v týchto čestné miesto. Nepomáha ani také, "že však o nič nejde", alebo "bude horšie"  :))).

    Tak prehoďme výhybku.  Cez víkend ku káve, som pripravila - nie upiekla - tento koláč, ktorý nevidí rúru:

                                                           Dánske šľahačkové kocky 
                        upravené podľa             
http://mennonitegirlscancook.blogspot.com/2008/10/danish-cream-squares.html


čo potrebujeme:  keksíky /maslové, grahamové.../
                              2 vanilkové pudingy
                              7 dcl mlieka
                              4 PL cukru - alebo podľa chuti

                              500 ml šľahačkovej smotany
                              1 PL cukru
                               1 ČL vanilkového extraktu
                               ja som pridala 2 stužovače do šľahačky, v recepte myslím nie sú 

                               1 pohár práškového cukru
                               3 PL mlieka - ja som dala viac, od oka aby sa to lialo

Postup: 1. Do menšieho pekáčika som poukladala keksíky. Ešte predtým som uvarila puding zo 7 dcl mlieka a cukru a jasne že vanilkového pudingu. Ešte teplý som ho naliala na keksy. A dala vychladnúť.  
 2. Medzi chladením si vyšľaháme šťahačkové smotany s cukrom, van.extraktom a                    stužovačmi. Túto šľahačkovú zmes pekne rozotrieme na vychladnutý puding.
3. Na vrch poukladáme opäť keksíky a urobíme si polevu. Mne tam trochu vadila, bola  dosť         sladká, ale nenapadla ma žiadna iná možnosť. Príprava tejto polevy je  jednoduchá:                      do misky zmiešaj práškový cukor s mliekom do hladka. A oblej celý koláč.
                   Ja som ho ozdobila čerstvými jahodami. 






PS: A vlastne aj dnešnému dňu mám byť za čo vďačná, skoro ráno doputovalo moje prvorodené šťastne do cieľa svojej cesty ..... no, taká som nevďačnica :))).
 
                         Pekné jarné dni!!!





  

Komentáre

  1. ... ja som si svoj deň pod psa užila v plnej paráde minulý týždeň :(( ... mám rada takéto rýchle a jednoduché recepty ... veď vždy nie je čas (a niekedy ani chuť) na veľké "vypekanie" ... Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak,tak, Jani, nikto sa nevyhne tým "psím" dňom, ešte, že sa vieme náležite potešiť :) a vidíme to svetlo z tunela :))).Pekný deň.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivka, viem o čom hovoríš. Mám už nejaký čas náladu pod psa a neviem či sa to dá nejako zvrátiť. No ďakujem za recept. Koláč na fotkách vyzerá užasne. Zlepšilo mi to aspoň na chvíľu náladu a potešilo aspoň zrak.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Olinka, určite bude lepšie, dúfam,že máte obidve úspešne po skúškach.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ivka, lepšie už bolo. Nejako sa to všetko zlomilo. Po skúškach Natálka už ma, ale neprijali ju. Tak to v máji skúsi na inom gymnáziu.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Držím palce v máji, Natálka je šikovnica a fakt už bude lepšie, určite.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ivuš, včera som robila, výborná rýchlovka. Všetkým chutilo. Len budem musieť robiť dvojnásobnú dávku.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.