Preskočiť na hlavný obsah

Obyčajný deň a obyčajné jedlo

Nie pre každého. Pre mojich mužských členov rodiny je skoro za odmenu. My to máme nejak naopak. Ja sladké jedlá veľmi nemusím a môj manžel so synom ich má veľmi rád. Od tety z dediny sme dostali takúto krásnu hrudu domáceho tvarohu. Nádhera a chuť fantastická. Takže v utorok na večeru boli :


              Myslím, že pri všetkom tom experimentovaní je dobré nezabúdať aj na obyčajné jedlá.

                                                        Tvarohové guľky
                                                        trochu atypicky s makom

na cca 1 kg tvarohu potrebujeme 2 celé vajíčka, 2 vanilkové cukre, štipka soli, detská krupica, hrubá múka- všetko zmiešame a robíme guľky, ktoré nakoniec ešte vyváľame v detskej krupici. Varíme v osolenej, vriacej vode pokiaľ nám pekne nezačnú plávať - vždy jednu vytiahnite a ochutnajte či už sú.

          Koľko múky treba, všetko závisí od tvarohu, aký je mokrý a koľko toho - teda múky zoberie. Väčšinou to mám už v oku, tak aby sa mi dali urobiť také polotuhé guľky  a vždy si urobím test s jednou, uvarím a keď treba pridám múku.
          Uvarené posypeme pomletým makom s cukrom a roztopeným maslom.


Komentáre

  1. Iva, vieš, že si strašná? Posledné dva týždne sa chodím domov iba vyspať, ešte že máme každý niekde obed, inak prežívame len na chlebe (ak ho má kto a hlavne kedy kúpiť) a ty tu stále provokuješ s rôznymi dobrotami. Vyzerajú úžasne, takéto jedlá milujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Janka, tie namazané chleby na večeru poznám dôverne, ver mi. Minulé skoro tri, predúzavierkové účtovné mesiace sú dôkazom. Keďže v práci nezvykneme chodiť na obedy, tak večer sa mi žiada niečo navarené, inak by som sotva kuchtila. Neviem,neviem, či nezačnem mazať opäť tie chleby, lebo mám veľké resty v patchworkovaní a deň nie je nafukovací :), škoda.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.