Preskočiť na hlavný obsah

NA DNES


        Myslím, že si kúsok zaslúžim: 1. po rodičovskom :)
                                                     2. po kope vyba - nevybavených pracovných povinnostiach
                                                     3. - ...........určite sa zvýši aj pre našich stredajších špagetových   priateľov.
                 
              Ak máte chuť na tento Jablkový koláč z posledného FOODu tu je recept:

Na cesto:  300 g hladkej múky- ja som použila polohrubú
                         100 g kryšt.cukru - ako obvykle použila som hnedý
                         150 g masla, 1 vanilkový cukor
                             1 vajce, nastrúhaná kôra z 1 citrónu
Náplň:         1,5 kg jabĺk
                          50 g masla, 1 vanilkový cukor, 2 PL cukru, 4 PL calvadosu, alebo inej jablčnej pálenky, alebo šťavy.
Na polevu:  50 g práškového cukru, 1 PL vlažnej vody, 1 PL citrónovej šťavy +šľahačka alebo kyslá smotana  na servírovanie --- pre úplnosť receptu uvádzam, ja som túto polevu vynechala.

1. Múku + obidva cukre + maslo + vajce + nastrúhanú kôru dajte do mixéra a vypracujte hladké cesto. Vytvarujte do tvaru gule, zabalte do fólie a dajte odpočinúť na hodinu do chladničky.

2. Na náplň očistite jablka, nakrájajte na štvrtky - kocky. Na rozohriatom masle rozpustite obidva cukre, pridajte jalbka, pálenku a za premiešavania 5 - 7 povarte. Necháme vychladnúť.

3. Rúru predhrejte na 180 °C. Dve tretiny cesta vyvaľkajte  - ide to trochu ťažšie, ak to nepôjde natlačte to prstami, vidličkou - tak sa to podarilo mne. Ale podľa receptu si tie dve tretiny cesta vyvaľkajte na fresh fólii na placku o priemere 30 cm, zabaľte  ju do nej a dajte do chladu. Otváraciu koláčovú formu o priemere 26 cm vyložte papierom na pečenie. Pomocou fólie vyložte cestom a dno prepíchajte vidličkou.

4. Naplňte jablkami, prikryte plackou, ktorú sme vyváľali z posledného cesta, alebo sa trochu pohrajte a povykrajujte rôzne motívy, napr. ako ja listy. Ak sa rozhodnete pre jednoliatu prikrývku jabĺk, nezabudnite cesto poprepichovať vidličkou. Pečte cca 45 - 50 minút. Po vychladnutí potrite polevou.

                                                            Peknú stredu!


Komentáre

  1. nepřišlo vám škoda ho jíst?? :) vypadá jako umělecké dílo!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kamča, vďaka,vďaka :), milujem "úžitkové umelecké" diela, takže nebolo mi to ľúto :).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.