Preskočiť na hlavný obsah

Tvarohový koláč


     Recept je expresný, však uvidíte:

                                                        TVAROHOVÝ  KOLÁČ
                                            za inšpiráciu ďakujem: http://blog.veruska.cz/



                                               Posýpka: 100 g studeného masla, hrnček múky - špaldová s pohankovou pol na pol (v pôvodnom je mix špaldovej s pohankovou a pšeničnou polohrubou), pol hrnčeka hnedého cukru (v pôvodnom je práškový)
                                              Náplň:  250 g tvarohu, 250 g ricotty, 150 g kyslej smotany, 100 ml mlieka, 
pol hrnčeka práškového cukru, 1 vanilkový pudingový prášok, ovocie podľa chuti - ja som použila mrazenú zmes malín,černíc, ríbezlí...

Postup:   1. Sporák si predhrejeme na 180 °C. Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie a boky vymažeme maslom.
2. Zo surovín na posýpku vypracujeme drobivú posýpku ručne, alebo si pomôžeme mixérom. Cca 3/4 posýpky nasypeme na dno formy.
3. Zmiešame suroviny na náplň, nakoniec pridáme ovocie, ja som použila mrazené, zľahka premiešame. Nalejeme na posýpku a na vrch dáme zbytok posýpky.
4. Pečieme cca 50-60 minút do zlatista. Najlepšie chutí a lepšie sa krája studený. 



A potom prechádzka, však?


Komentáre

  1. Ivanka, krásne fotky a aj koláč! :-) Prajem krásny víkend! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ywett, díky! Krásny bol aj keď tak rýchlo ubehol!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.