Preskočiť na hlavný obsah

Sila fotografie


                      Povedali by ste, že túto známu fotografiu vytvoril jeden z najväčších vojnových dopisovateľov minulého storočia?  Ja nie. Trochu mi to pripomína rozprávku o Janíčkovi a Marienke a ich perníkovej chalúpke.  Fotografia vznikla jedného dňa v roku 1946, po tom ako bol autor Eugene Smith ťažko ranený počas minometnej paľby, dva roky nedržal fotoaparát v ruke a ani on sám netušil, či sa vôbec niekedy k fotografii vráti.
Takže vráťme sa prosím, k tomu dňu, roku 1946 keď sa vybral so svojim deťmi Juanitou a Patrickom na prechádzku. V jednom okamihu starší brat chytil ruku svojej sestry a ponáhľali sa vpred na čistinku.Vtedy si ich otec uvedomil, v tomto okamihu, napriek všetkému, napriek vojnovým hrôzam,ktoré prežil a nafotil,  že život je krásny, aspoň na ten krátky okamih.
                     Myslím, že to máme všetci rovnako. Kdesi som čítala v rozhovore s jednou milou herečkou, že okamih šťastia prežila, keď sa pozerala na svoje lyžujúce deti, sneh romanticky padal a bol to ten magický okamih šťastia. Že všetko je tak, ako má byť.  Tak si to chcela zopakovať o rok rovnako. Všetko bolo ako ten minulý rok, deti na svahu, lyžujúce , aj sneh padal, ale ten okamih nikde :).

Viac o tvorbe, povojnovej aj tu:


Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.