Preskočiť na hlavný obsah

Dnes

ráno v aute, cestou do práce, som začula, okrem katastrofických správ z Ukrajiny,  že dnešný deň je Medzinárodný deň materinského jazyka.  Dozvedela som sa, že na základné porozumenie a komunikáciu stačí zvládnuť tisíc až tri tisíc slov daného jazyka. Celkom by ma zaujímalo, koľko slov anglického už ovládam ...  :)
     Pred pár rokmi som ušila detskú deku, pri ktorej som sa inšpirovala milými slovíčkami. Všimla som si, že slová ktoré krásne znejú poväčšinou popisujú aj príjemné záležitosti napr. taká bezkonkurenčná :

- čučoriedka, ihneď aspoň mne nabehne leto, slnkom zaliate lúky ....
- vrkoč, mojej malej dcéry, ktorý bytostne neznášala, vlásky jej lietali kade tade, už vtedy milovala voľnosť a žiadne sponky a gumičky :)
- hranolčeky, joj, priznávam sa, milujem ich.
- sôvä, mláďa sovy, slovo, ktorým je očarený môj muž.
- luna, trochu poézie nezaškodí a mesiac je niekedy tak tajomný.
- huncút, lapaj, bez nich by život bol veľmi jednoduchý :)
- neha, nemalo by sa ňou šetriť.
- koláč , malo by sa ním šetriť, ale keď je tak dobrý :)
- topánkovník, len si to predstavte, žiaden obuvník, alebo skrinka na topánky, ale pekne spisovne topánkovník :).
.......................................















Komentáre

  1. Moc hezké!
    Miluju mimo mnohé jiné opachu, maškrtku, hmlisto, detúrence, Popolvára, horu (ve smyslu les), bozčeky a nade všechno schopnost zdrobňovat slovesa :-)
    Chtěla jsem kdysi studovat češtinu a slovenštinu, ale druhá polovina toho přání mi nějak/akosi nevyšla :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Peťka díky, som čerstvo po chrípke, uznajte, to slovo v žiadnom jazyku neznie pekne :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Proč by taky mělo - taková otravná hnusná choroba :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.