Preskočiť na hlavný obsah

Nedelňajší


           Už viete ako to u nás chodí. V nedeľu koláč musí byť. Jednoduchý a rýchly.

                              Banánový chlebík s arašídovým maslom a čokoládou
                                                                                (do menšej formy, 1 pohár =250ml)

2 zrelé banány, čo najprezretejšie
1/2 pohára hnedého cukru
1/3 pohára roztopeného masla
1/3 pohára mlieka
1 veľké vajce
1/2 tobolky vanilky - pekne pomocou noža vyčistiť
1 PL rumu
2 poháre špaldovej múky
2 ČL prášku do pečiva
1 ČL sódy bikarbóny
štipka soli
100 g čokolády aspoň 70%  +  2-3 PL arašídového masla

Banány nakrájame a spolu s cukrom vymixujeme do hladka.  Potom pridáme vajce, vanilku, mlieko, maslo a rum. Nakoniec pridáme múku, prášok do pečiva a sódu. Medzitým si ale musíme roztopiť čokoládu nad parou, keď trochu vychladne pridáme arašídové maslo. Približne polovicu tejto čokoládovo-arašídovej hmoty zľahka premiešame do banánovej zmesi.  Formu vymažeme tukom, vysypeme hrubou múkou a vylejeme do nej zmes. Na vrch vylejeme zbytok čoko-arašídovej polevy.  Pečieme približne 40 minút na 200 °C.



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.