Preskočiť na hlavný obsah

Trochu iná


BÁBOVKA. Na recept ma upozornila moja sestra,(kto ju nepoznáte) je vyznávačkou  zdravého stravovania  už dlhé roky. A je to na nej aj vidieť.
     Na tento recept som sa pozerala so štipkou nedôvery,  predsa len piecť bábovku - bez cukru, múky, tuku a kypriaceho prášku. A dá sa, len sa pripravte, že bábovka bude trochu viac rustikálna, taká domácka - teda rozumej - popraskaná ( mne to  takto 2x vyšlo). Ale všetko sa dá opraviť, napríklad ju poliať kvalitnou čokoládou, šľahačkou ....ale to už bude opäť trochu iná BÁBOVKA.

                                                           BÁBOVKA MOJEJ SESTRY

                                                                    4 vajcia
                                                                    1 gaštanové pyré

Bielka oddelíme od žĺtkov. Potom bielka vyšľaháme so štipkou soli do hustej hmoty. Do žĺtkov pridáme postupne rozmrazené, na kocky nakrájané gaštanové pyré, vymiešame do hladkej hmoty. Potom do nej zľahka vmiešame vyšľahané bielka. Medzitým si bábovkovú formu vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou a vlejeme do nej cesto. Pečieme na 170 °C približne 40 minút. Pre istotu kontrolujte, každá rúra je iná.
PS: Chystám sa vyskúšať urobiť si gaštanové pyré aj doma. Predsa len domáce je domáce a to kupované obsahuje cca 71% gaštanov.









Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.