Preskočiť na hlavný obsah

Šúľance


makové so slivkami. Stále som na seba hrdá, keď sa mi podarí spotrebovať surovinu, ktorá už-už vyzerá na odpis, teda na vyhodenia do koša. Takto som naposledy zachránila 4 stredne veľké v šupke uvarené zemiaky a zopár sliviek, ktoré by už asi nik nezjedol. Takže na voľný štvrtok boli naše obľúbené  šúľance.

                                      Šúľance makové
                                   4 stredne veľké v šupke uvarené zemiaky
                                               1 vajce
                                               hrubá, prípadne polohrubá múka - od oka 
                                               štipka soli
                                               namletý mak, prípadne ovocie - slivky

Uvarené zemiaky si očistíme a nastrúhame - ja si to zjednodušujem a nakrájané zemiaky dám rovno do
 mixéra, pridám vajce, soľ a múku - podľa toho, koľko si zemiaky pýtajú. Tentokrát som pridala trochu namletého maku aj do cesta, ale to nemusí byť. Skoro stále si urobím skúšku, že jeden šúľanec uvarím vopred a podľa toho pridám múku. Takže, ak mám vyšúľané šúľance a skúška dopadla o.k., do osolenej vody ich vysypem na jeden šup. Opatrne ich zamiešam, aby sa mi nezlepili, po niekoľkých minútach šúľance vyjdu navrch a začnú plávať. Ešte ich chvíľu povarím. Rovnako urobím test, jednu si vyberiem a vyskúšam, či už sú dobre uvarené. Medzitým si nameliem mak, veľa maku. Upražím maslo, do ktorého som tentokrát pridala trstinový cukor a nakrájané slivky.
Uvarené šúľance polejeme popraženým maslom s cukrom a slivkami a pridáme mak. Zamiešame a podávame.


Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Nestihnem

Prag from Konstantin Escher on Vimeo .     toho tak veľa ako na videu, ale o čo sa za túto nedeľu v Prahe pokúsim :))) : -    vidieť a inšpirovať sa  novými výstavnými  kúskami na http://www.praguepatchworkmeeting.com/  a nemám v úmysle sa veľmi brániťnovým skladovým zásobám vo forme látok- keby ste videli tie moje, tak by ste mi to určite zakázali, však Ľudka :))),  -   dať si kávu v mojej obľúbenej kaviarni Spomienky na Afriku, vlastne už sa volá  Cafe Ebel,myslím aspoň, http://ebelcoffee.cz/cz  -   uknižkovať sa v kníhkupectve LUXOR na Václaváku http://neoluxor.cz/pobocky/palac-knih-neoluxor/ , v nedeľu otvorené do 19,00,        alebo si len tak vyložím nôžky (počasie sa má pokaziť,tak neviem-neviem) a budem pozerať na Vltavu,        tak mi prosím poprajte šťastnú cestu a naschledanou! PS: Milá moja rodina hlásim, že opäť začnem fungovať, ako sa patrí,už sa na to teším :)))!