Tento koláč som upiekla ešte v novembri, keď začalo prituhovať. V chladnom počasí milujem zmes voňavých korenín. Takúto zmes, zmixovaním muškátového orieška, škorice, klinčeka a zázvoru, som si vyrobila ešte minulý rok, na jeseň. Bol najvyšší čas ho v tejto sezóne použiť. Ak také niečo nemáte, nevadí, v recepte sú uvedené základné koreniny, ale môžete pridať aj nastrúhaný zázvor, kardamón .....
Korenený jablkový koláč
Suché suroviny:
- 2 poháre hladkej múky
- 1 ČL jedlej sódy
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL nastrúhaného muškátového orieška
- 1/2 ČL škorice
- 1/2 ČL nastrúhaného klinčeka
Mokré suroviny:
- 3/4 pohára cukru
- 1/2 pohára masla, izbovej teploty
- 2 vajcia
- 1 pohár jablkovej detskej výživy
- 1/2 pohára gréckeho jogurtu, môže byť aj kyslá smotana
Poleva:
- 100 g kryštálového cukru
- 45 g masla
- 60 ml šľahačkovej smotany, môže byť aj na varenie
1. Cukor + vajcia vymixujeme do penista a postupne pridáme všetky mokré suroviny.
2. V miske zmiešame všetky suché suroviny.
3. Postupne ich pridáme do vymixovanej mokrej masy. Všetko spolu premiešame.
4. Formu na srnčí chrbát vymažeme maslom, vysypeme hrubou múkou a vylejeme do nej koláčovú zmes.
5. Pečieme v predhriatej rúre na 200°C približne 40 minút.
6. Nakoniec si pripravíme karamelovú polevu. Roztopíme si cukor, úplne do hladka. Pridáme maslo a ihneď ako sa roztopí, trvá to približne 2 minúty, prilejeme smotanu. Krátko prevaríme a vylejeme na upečený a trochu vychladnutý koláč. Môžeme ozdobiť orechami, ja som použila pekany.
Komentáre
Zverejnenie komentára