Tento rok najobľúbenejší koláč Vianoc, mojej dcéry.
Linecké koláčiky
recept je z APETITU 12/2004
500 g hladkej múky - ja som ju nahradila ryžovou múkou
250 g masla - izbovej teploty
125 g práškového cukru
1 vajce
1 sáčok vanilkového cukru
nastrúhaná kôra z 1 citróna
džem na zlepovanie
1. V mise zmixujeme maslo + práškový cukor a vajce.
2. Potom pridáme preosiatu múku + vanilkový cukor + citrónovú kôru. Všetko spracujeme do tuhšieho cesta.
3. Necháme odpočinúť do chladničky - najlepšie cez noc.
4. Pred vaľkaním necháme cesto zmäknúť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme plát - približne na 2 mm hrúbku. Upozorňujem, že z ryžovej múky to ide trochu ťažšie. Takže treba podsypávať ryžovou múkou a vykrajovať skoro po kuse. Pečieme na 200°C, približne 5 - 10 minút. Nezľaknite sa, upečené koláčiky z ryžovej múky sú krehké. Po prvom pečení som si myslela, že celá várka pôjde do koša, ale nebojte, upečené ich nechajte trochu vychladnúť na plechu. Stále zostanú krehkejšie ako z klasickej múky, ale myslím, že na chuti im to neubralo. Neskôr plníme obľúbeným džemom.
Komentáre
Zverejnenie komentára