pondelok, 11. novembra 2013

Tatarčane pirohy




Po prvý krát som ich ochutnala u našich známych, ktorí pochádzajú blízko ukrajinských hraníc a ktorí túto  dobrotu pripravujú z doma namletej pohánky. Bola to láska na prvé sústo. Ak máte možnosť pohánku si namelte doma, vtedy majú ten správne ozdravný-šmirgľovací efekt, ak nie, tak ako, ja postačí aj tá z obchodu.


                                                        Tatarčane pirohy
                                                           na cca 50 ks pirohov


Na cesto potrebujeme:  400 g ražnej celozrnnej múky (alebo pšeničnej hladkej)                                                      100 g pohánkovej múky
                                          300 ml vody
                                          soľ
Na plnku:  kyslú kapustu, slaninku, cibuľu  ......
Na podávanie:  kyslá smotana
...................................................................................................................
Obe múky zmiešame, pridáme podľa chuti soľ, studenú vodu a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a vykrajujeme pirohy, ako sme zvyknutí. 
Medzitým, alebo radšej ešte predtým si pripravíme plnku. Na troche oleja popražíme cibuľu, nakrájanú slaninku a nakoniec pridáme nakrájanú (ak je príliš kyslá aj premytú) kyslú kapustu. Stačí podusiť  cca 10-15 minút. 
Takže, ak máme kapustu pripravenú, môžeme pirohy plniť ako obvykle a pomocou vidličky poriadne pozatláčať. Pirohy vložíme do osolenej vriacej vody a varíme, kým nevyplávajú. Mne to trvalo približne 8 minút. Medzitým na masle osmažíme cibuľku a tým polejeme hotové pirohy. Podávame s kyslou kapustou a kyslou smotanou.









5 komentárov:

  1. Jé, to se vaří?? Jak se znám, klidně bych je smažila:-))) Supr, zkusím, formičku mám .... jen jí musím najít:-)))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na to, že to je zdravé jedlo, boli bars fajne.
    mangel

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mnam, vypadaji bajecne! Ja jako napln davam rozstouchane brambory smichane s nastrouhanym syrem Čedarem. Tvuj recept urcite vyzkousim, zeli mame moc radi! Dekuji za recept a moc zdravim, Monika.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ajka, tak,tak,varia sa, ale keď sa náhodou zvýšia, ohrievané, opekané sú výborné.
    Peter, to ma teší, zdravé aj dobré, dáme si čoskoro repete :).
    Monika, ano, ano.Náplne môžu byť rôzne, u nás bývajú aj s bryndzou a zemiakmi. S čedarom by som si dala ihneď. Pohodový víkend prajem!

    OdpovedaťOdstrániť

  5. Dobrý deň,


    Všimli sme si, že máte veľa chutných receptov na Vášom blogu a chceli by sme Vám predstaviť našu novú webovú stránku http://www.hladatrecepty.sk/ kde si naši užívatelia môžu vyberať z vyše 90 000 pozbieraných receptov. Denne máme okolo 40 000 klikov od užívateľov. Na stránke sme vytvorili tiež rebríček Top blogov, kde nájdete všetky pridané blogy a môžete pridať aj ten Váš. My skopírujeme všetky recepty a používatelia ich potom môžu nájsť pomocou nášho vyhľadávača. Ak však kliknú na recept, tak ich presmeruje na Vašu stránku a tým pádom stúpne automaticky návštevnosť Vášej stránky. Nemusíte sa obávať, všetko Vám ponúkame úplne zadarmo.
    Hladatrecepty.sk má svoje sesterské webové stránky na celom svete. Budeme veľmi radi keď sa stanete súčasťou tejto veľkej rodiny.

    V prípade že máte nejaké otázky obráťte sa na nás.

    S pozdravom,
    info@hladatrecepty.sk

    OdpovedaťOdstrániť