Preskočiť na hlavný obsah

Tatarčane pirohy




Po prvý krát som ich ochutnala u našich známych, ktorí pochádzajú blízko ukrajinských hraníc a ktorí túto  dobrotu pripravujú z doma namletej pohánky. Bola to láska na prvé sústo. Ak máte možnosť pohánku si namelte doma, vtedy majú ten správne ozdravný-šmirgľovací efekt, ak nie, tak ako, ja postačí aj tá z obchodu.


                                                        Tatarčane pirohy
                                                           na cca 50 ks pirohov


Na cesto potrebujeme:  400 g ražnej celozrnnej múky (alebo pšeničnej hladkej)                                                      100 g pohánkovej múky
                                          300 ml vody
                                          soľ
Na plnku:  kyslú kapustu, slaninku, cibuľu  ......
Na podávanie:  kyslá smotana
...................................................................................................................
Obe múky zmiešame, pridáme podľa chuti soľ, studenú vodu a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a vykrajujeme pirohy, ako sme zvyknutí. 
Medzitým, alebo radšej ešte predtým si pripravíme plnku. Na troche oleja popražíme cibuľu, nakrájanú slaninku a nakoniec pridáme nakrájanú (ak je príliš kyslá aj premytú) kyslú kapustu. Stačí podusiť  cca 10-15 minút. 
Takže, ak máme kapustu pripravenú, môžeme pirohy plniť ako obvykle a pomocou vidličky poriadne pozatláčať. Pirohy vložíme do osolenej vriacej vody a varíme, kým nevyplávajú. Mne to trvalo približne 8 minút. Medzitým na masle osmažíme cibuľku a tým polejeme hotové pirohy. Podávame s kyslou kapustou a kyslou smotanou.









Komentáre

  1. Jé, to se vaří?? Jak se znám, klidně bych je smažila:-))) Supr, zkusím, formičku mám .... jen jí musím najít:-)))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na to, že to je zdravé jedlo, boli bars fajne.
    mangel

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mnam, vypadaji bajecne! Ja jako napln davam rozstouchane brambory smichane s nastrouhanym syrem Čedarem. Tvuj recept urcite vyzkousim, zeli mame moc radi! Dekuji za recept a moc zdravim, Monika.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ajka, tak,tak,varia sa, ale keď sa náhodou zvýšia, ohrievané, opekané sú výborné.
    Peter, to ma teší, zdravé aj dobré, dáme si čoskoro repete :).
    Monika, ano, ano.Náplne môžu byť rôzne, u nás bývajú aj s bryndzou a zemiakmi. S čedarom by som si dala ihneď. Pohodový víkend prajem!

    OdpovedaťOdstrániť

  5. Dobrý deň,


    Všimli sme si, že máte veľa chutných receptov na Vášom blogu a chceli by sme Vám predstaviť našu novú webovú stránku http://www.hladatrecepty.sk/ kde si naši užívatelia môžu vyberať z vyše 90 000 pozbieraných receptov. Denne máme okolo 40 000 klikov od užívateľov. Na stránke sme vytvorili tiež rebríček Top blogov, kde nájdete všetky pridané blogy a môžete pridať aj ten Váš. My skopírujeme všetky recepty a používatelia ich potom môžu nájsť pomocou nášho vyhľadávača. Ak však kliknú na recept, tak ich presmeruje na Vašu stránku a tým pádom stúpne automaticky návštevnosť Vášej stránky. Nemusíte sa obávať, všetko Vám ponúkame úplne zadarmo.
    Hladatrecepty.sk má svoje sesterské webové stránky na celom svete. Budeme veľmi radi keď sa stanete súčasťou tejto veľkej rodiny.

    V prípade že máte nejaké otázky obráťte sa na nás.

    S pozdravom,
    info@hladatrecepty.sk

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Máte radi Čínu?

Alebo ešte lepšie Kuracie na sladkokyslo? Nemusíme vystrčiť ani nos, stačí zájsť do kuchyne a uvariť . Mám recept, ktorý je fakt výborný a bleskovo pripravený.

foto z internetu
Sweet and sour chicken


4-6 kuracich pŕs, naposledy som robila z morčacích
zemiakový alebo kukuričný škrob /maizena/
olej na smaženie
vajíčka - podľa množstva mäsa

Sladkokyslá omáčka:

4 PL kečupu
1/2 pohára octu
3/4 pohára cukru
1 PL sójovej omáčky
1 strúčik postrúhaného strúčiku cesnaku
Všetko dobre premiešame.

Kuracie mäso nakrájame na ľubovolný tvar, obalíme vo vajci a potom v maizene. Smažíme na oleji do ružova. Nedávajte veľa oleja, len tak aby sa mäso vysmažilo na rýchlo. Keď ich máme vysmažené, dáme ich do pekáča a zalejeme ich sladkokyslou omáčkou. Premiešame. Dáme do rúry na 30 minút, na 180 ° C, počas pečenia 2-3 krát premiešame.  Podávame s ryžou.



BRIOCHE-CHINOIS alebo raňajky po francúzky

Brioškové pečivo patrí medzi moje naj. Ku káve alebo čaju mňam, mňam. Objavila som výborný recept s podrobným postupom na http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/damska-jizda-s-cinanem-a-recept.html .  Vyskúšala a je to výborné, len môj sporák začína trochu haprovať, na zdesenie môjho manžela /vraj sa na to pozrie :)/ takže nebol prepečený akoby mal.

Brioche Chinois
alebo Francúzka Čína
                                                      alebo Brioška od Číňana

Cesto:  100 ml mlieka, 15 g droždia, 2 vajcia, 50 g cukru, 90 g masla, 400 g hladkej múky, štipka soli.

Krém- Creme patissiére - 3 žĺtky, 100 g cukru, 50 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vanilk.cukor

Postup:  Urobíme si kvások - do vlažného mlieka dáme trochu cukru a droždie. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a dáme do tepla. Za 10-15 minút by mal byť kvások hotový.
             Do misy dáme preosiatu múku + cukor + soľ + kvások + rozšľahané vajcia + rozpustené a vychladnuté maslo. Vypracujeme cesto. Po vypracovaní h…

Jemný čokoládový koláč

Dezert bohatý na antioxidačné látky, obsiahnuté v čokoláde a mastných kyselinách orechov ..... tak takto bol prezentovaný tento koláč v časopise. Keď ide v  podstate o zdravý recept, tak prečo ho nevyskúšať však? Ide o značne neformálny, domácky (vrch koláča popraskaný aj v časopise :)) suchý koláč, ktorý si žiada, aby bol podávaný s  džemom, šľahačkou, ovocím  ....

TORTA MORBIDA AL CIOCCOLATO
La Cucina Italiana 1-2/2013

300 g čokolády na varenie
170 ml mlieka
150 g cukru
80  g celozrnnej múky 
65  g masla
60  g maizeny
60  g orechov
2   vajcia
pomaranč, jedlá sóda, štipku soli

1. Čokoládu roztopíme vo vodnej lázni a následne schladíme s mliekom - v ktorom sme povarili pomarančovú kôru.
2. Maslo vyšľaháme s cukrom, 2 žĺtkami a štipkou soli. Pridáme na jemno nasekané orechy (ja som ich pomlela) roztopenú čokoládu, múku, maizenu, 1 ČL sódy a na koniec bielka vyšľahané so štipkou soli.
3. Vymažeme maslom tortovú formu (priemer 22 cm)vysypeme boky múkou, vyložíme dno papierom na pečeni…