nie len taký obyčajný ryžový nákyp, ale plnený makom a jablkami. Niekomu sa môže zdať kombinácia odvážna, ale pre mojich makoholikov nič nie je sväté. Takže tu je recept:
Ryžový nákyp s makom
700 g ryže
1 liter mlieka
250 g masla
6 ks vajec
4 ks vanilkového cukru
300 g práškového cukru
nastrúhaná citrónová kôra - množstvo podľa chuti
Na plnku: 4 - 5 jabĺk
2 PL masla
10 PL namletého maku
3PL trstinového cukru
3 PL hrozienok, ktoré si naložíme do trochu rumu
štipka škorice - alebo podľa chuti
2 PL slivkového lekváru
štipka soli
1. Umytú ryžu uvaríme so štipkou soli v 800 ml vody do polomäkka. Potom pridáme vanilkový cukor a mlieko - varíme pomaly a pravidelne miešame. Dávame pozor aby nám neprihorela. Varíme do mäkka, do konzistencie kaše. Dáme ju vychladnúť. Pri ochladzovaní ryže ju občas premiešame, to aby sa nám nevytvorili hrudky.
2. Kým sa nám ryža ochladzuje, vymiešame si šesť žĺtok /bielka zatiaľ odložíme do chladničky, tie použijeme na vrch nákypu/ pridáme 200 g práškového cukru + citrónovú kôru. Nakoniec pridáme zmäknuté maslo. Všetko prešľaháme a zamiešame do uvarenej vlažne vychladnutej ryže.
3. Pripravíme si plnku. Na masle si opražíme nastrúhané jablká /ak sú príliš šťavnaté precedíme si ich buď rukou, alebo pomocou sitka/ pridáme cukor, namletý mak, škoricu, precedené hrozienka a nakoniec lekvár. Dáme to tiež vychladnúť.
4. Plech si vymastíme a vysypeme múkou. Nalejeme doň polovicu pripravenej ryžovej hmoty. Potom na ňu dáme jablkovú plnku a nakoniec druhú polovicu ryžovej hmoty. Povrch uhladíme stierkou. Pečieme v zohriatej rúre na 210 °C približne 30 minút. poznáme to aj podľa toho, že sa nám povrch upečie jemne do zlatista.
5. Medzitým si pripravíme sneh - zo šiestich bielok a štipkou soli. Začneme šľahať, keď už je polotuhý pridáme zbytok teda 100 g práškového cukru. Šľaháme do tuhého snehu. Ešte na horúci nákyp pomocou stierky dáme vyšľahané bielka, teplotu znížime na 170°C a dáme zapiecť na cca 10 minút.
Ooo, tak to je nádhera, hned bych si dala! S jablky samozřejmě děláme, ale mák je zajímavá kombinace.
OdpovedaťOdstrániťKrásný večer.
Ilonka, ďakujem, no je to trošku nezvyčajné, ale celkom fajné. Pekný deň.
OdpovedaťOdstrániťTak toto vyzera fantasticky :))
OdpovedaťOdstrániťPresne takych makoholikov mam doma, a veru ma nikdy nenapadlo prepasovat mak do nakypu 👍
Lucia, tak skúšam a niekedy to vyjde. Pekný víkend prajem.
OdpovedaťOdstrániť