Preskočiť na hlavný obsah

Šišky


Ako som už spomínala, v kuchyni rada experimentujem. Takže o také šišky, buchty na pare a  knedle som neprejavovala veľký záujem. O to viac, že na všetky tieto klasické, rodinné, kulinárske klenoty bola expert moja mama. 
Stále ich urobila mega dávku a ako to naše slovenské obetavé mamky robia aj pre svoje veľké deti a ich rodiny.
Je čas Fašiangov a ja pri každej šiške som s láskou spomínala. 


ŠIŠKY 
asi na 50 ks záleží
na veľkosti vykrajovania 


Suroviny: 500 g polohrúbej alebo hladkej múky špeciál
50 g cukru   
5 žĺtkov 
40 g tuku
1 kocku droždia t.j. 42 g
štipka soli 
1 PL rumu
250 ml mlieka

Postup: 1. Urobíme si kvások. Zohrejeme si mlieko, pridáme cukor a rozmrvené droždie.Odporúčam ho vybrať aspoň na 1 hodinu z chladničky, aby malo izbovú teplotu. Necháme cca 15-20 minút, aby sa urobili pekné bubliny.
2. Do misy si dáme múku, soľ, 5 žĺtkov, rozpustený vlažný tuk, rum + kvások. Vymiesime cesto do hladka a dáme kysnúť na cca 1 hodinu.
3. Po vykysnutí si trochu pomúčime dosku, cesto vyvaľkáme na cca 3 mm a vykrajujeme. V strede urobíme malú dierku.
4. Vyprážame v horúcom tuku, prvý raz prikryté, po otočení odokryté. Pekne sa nafúknu.











Komentáre

  1. aj ja davam olejove veci do servitky! :) a vyzeraju super..

    akurat dnes maminka robila buchty na pare.... :)ale dala by som si aj sisky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak na šišky som už myslela v tomto období, len s tým olejom mám problém :(.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kinga, šišky som robila 3x v živote a tiež nemám rada keď sú príliš mastné. Vyprážala som ich na Cere a po dôkladnom odstatí boli fajn.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.