Preskočiť na hlavný obsah

HROMNICE



.... a opäť sneží. Nehromžime, lebo podľa starých múdrych kníh, si naši predkovia zvlášť na Hromnice všímali počasie viac ako kedykoľvek počas roka. Neželaný bol teplý február, pretože signalizoval dlhú zimu, zlú úrodu a tým aj chudobu. Ak teda na Hromnice tieklo zo striech znamenalo to, že zima potrvá ešte dlho. Naopak, silný mráz signalizoval, že jar je predo dvermi. Tak nech je ešte trochu zima, všetko je tak, ako má byť :).

Víkendové foto z mrazivého -10 °C Kojšova.




Komentáre

  1. Ivanči, dodatok k Tvojim vedomostiam, hlavne sviečky sa posväcujú. Keď je búrka sa zapaľujú,aby hrom neudrel.( to my veriaci)
    Tá káva v tom snehu. Super! a ešte tá kocka cukru.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Daduš, ďakujem za veriacich :). Ako ma poznáš, ja sa spolieham na hromozvod :):):).
    Daduško, kedy mi už konečne pôjdeme na tú kávu, nemusí byť ľadová.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásne zábery. Chcela som si snehovú pohodu užiť cez víkend, ale vzhľadom na počasie, aké hlásia si užijeme akurát čľapkanicu a asi ešte dlhú zimu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To si spomínaš na môj ľadový šalát?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jani, to počasie si robí čo chce:), ešte že máme v zálohe náhradné programy, v mojom prípade to bude daňové priznanie :(.
    Dadka, to by som si nikdy nedovolila :).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Palacinky podľa Julie Child

Ak chcem urobiť radosť mojej rodine, hlavne mužskej časti, upečiem palacinky. Tú radosť im najčastejšie robievam v sobotu. Na tieto som sa už dlhšie chystala . A keď som ich uvidela lukulsky pripravené u Mišky na http://ssalonis2.blogspot.com, nedalo sa odolať. Cesto je redšie, ako ho zvyknem pripravovať, ale palacinky boli ľahučké a výborné.                                                 Palacinky podľa Julie Child  1 hrnček mlieka + 1 hrnček vody  4 vajíčka + štipka soli  4 lyžice roztopeného masla  2 hrnčeky hladkej múky  Do misky nalejeme mlieko a vodu, pridáme vajíčka vymiešame , pridáme soľ, hladkú múku (odporúča sa preosiať) a roztopené maslo. Vymixované cestíčko dáme minimálne na 1/2 hodiny do chladničky, najlepšie na 2 hodiny. Pečieme klasicky, ako sme zvyknuté. Recept je podrobne popísaný tu: http://ssalonis.blogspot.com/2011/02/crepes-podla-julie-child.html Miške týmto do ďalekej Inde ďakujem za inšpiráciu   trochu poslovenčené - s makom