Preskočiť na hlavný obsah

Čas na romantiku




 Ja neviem, či za to môže blížiaci sa Valentín, ale v sobotu večer /cestou z práce/ som pocítila nutkavú potrebu vlastniť túto klasiku od Jane Austenovej.  Okolo človeka je plno zázrakov. Zvlášť záhadná mi však pripadá naša schopnosť pamätať si či zabúdať, aj to napísala Austenová.Tak som si ju čítala do 2 hod. rána.

A potom ešte na želanie mojich mužov niečo malé a "ovocné, konečne mami!" 

Mascarpónovú ovocnú misu 
inšpiráciou mi bola asi Nigella a stav chladničky :)
  
1 mascarpone
1 šľahačkovú smotanu
1 kyslú smotanu
ovocie podľa chuti - najlepšie čerstvé a jahody, ale v tomto ročnom období to istí 1 konzerva jahôd, 1 konzerva broskýň,  1 konzerva mandaríniek-tie som zabudla dať
práškový cukor- podľa chuti
1/2 vianočky, alebo dlhé piškóty

Postup: Vymixujeme si 1 šľahačkovú smotanu s práškovým cukrom do tuha, pridáme mascarpone a kyslú smotanu. Dosladíme podľa chuti a dobre spolu premiešame. Pripravíme si presklenú misu a začíname vrstviť. Na dno dáme časť ovocia, potom na plátky narezanú vianočku, tak aby sme prekryli všetko ovocie a vianočku /piškóty/ pofrkáme šťavou z ovocia. Na to nalejeme časť smotanovej hmoty. A potom opäť poukladáme ovocie, vianočku-pofrkáme a dáme smotanovú zmes pokiaľ všetko neminieme. Nakoniec ju dáme stuhnúť najlepšie do chladničky na celú noc. 
  


Komentáre

  1. Ahoj Ivi, ja si knizku akurat citam v anglictine, nema sice taky krasny obal, ale je super :-) A to sladke k tomu by som si veru dala, mnam :-)) Tak krasny valentinsky den!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. aaach, aka romanticka idylka :-)
    milujem chvile s knihou a dobrym jedlom!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Iva, to vyzerá úžasne. Musím to vyskúšať.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak presne túto knižku už nejaký ten rok mám aj ja v knižnici + aj Rozum a cit. Majú nielen krásny obal, ale pre ženskú dušu aj krásny obsah.
    Zákusok musel byť chutný. Ja som tiež tento víkend robila tiramisu, takže na mascarcpone sme si aj my pochutnali.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ha, teraz som ju dostala ako darček, ale - smutne čaká v kúte, kým príde jej čas... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ivoni,obdivujem čítanie v ang.jazyku - úprimne,ja sa "trápim" s minulým časom, nepravidelnými slovesami a ....:)
    Knihy milujem natoľko,že mi v tom nebráni neznalosť cudzieho jazyka.Keď som bola v Kodani najradšej som vymetala knihkupectvá.Pristihla som sa pri tom,že ak by sa ma nebodaj opýtal predavač čo si prajem, v ponuke kníh s dánskym jazykom by to bol asi problém. Ale neodolala som aspoň Kuchárskej knihe v dánčine, aj som si recept on-line preložila, konzultovala s ochotným slovenským blogerom, ktorý tam žije a úspešne upiekla.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Prave teraz mam chut na nieco taketo, MNAM! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Miška, do Indie je to tak ďaleko :),škoda, ale je to bleskovka na prípravu, bez chladenia :).Pekný deň!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Teším sa na obsah. Ušetrím čas aj peniaze.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.