Preskočiť na hlavný obsah

Manifest pohodového rodiča

Milé deti, verte nám aj my sme raz boli deťmi. Nižšie uvedené je toho fotografický dôkaz. Vieme, aké to môže byť :).
 Aj preto, akýsi Tom Hodgkinson napísal knihu určenú pohodovým  rodičom, ako správne vychovať svoje pohodové deti. Tu je jeho Manifest:

- Nesúhlasíme s myšlienkou, že rodičovstvo je namáhavé - s týmto jediným bodom mám trochu chuť nesúhlasiť :)
- Bez obáv nechávame dieťa osamote.
- Odmietame konzumný spôsob života, ktorý útočí na život našich detí už od narodenia.
- Bez zábran im čítame poéziu i fantasy.
- Alkohol pijeme bez pocitu viny.
- Odmietame puritána zakoreneného v našom vnútri.
- Nemíňame priveľa peňazí na detské akcie a drahé dovolenky.
- Pohodový rodič je šetrný a kreatívny.
- Ležíme v posteli tak dlho, ako je len možné.
- Hráme sa na lúkach a v lesoch.
- Čas je dôležitejší ako peniaze.
- Neporiadok zo zábavy je lepší ako poriadok z nešťastia.
- Dom zapĺňame hudbou a radosťou.
- Odmietame cudzie pravidlá a bezpečnostné predpisy, budujeme si vlastnú zodpovednosť.
- Existuje mnoho ciest, po ktorých sa môžeme vydať.

          Všetkým deťom prajem, nielen v dnešný deň, pohodových rodičov, aj keď je to niekedy TAK ťažké, však rodičia :)?!

Komentáre

  1. jej Ivi, mila spomienka s tymito fotkami :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ...to je krásne zastavenie:) a tú knihu si musím niekde zohnať , úryvok ma celkom zaujal:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivanka ... veľmi rada a pravidelne si čítam tvoje príspevky a aj keď nestíham písať komentáre, s mnohými sa stotožňujem ... tvoje články sú pre mňa ako pohladenie na duši ...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Normálne by som tie detíčky vystískala.

    Ale viem si predstaviť aj ich momentálny kukuč.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zuzka, taká som nejaká spomienková :), zdárne stárnem.
    Ajka, o autorovi som čítala v SME, kniha asi ešte nie je na SK.
    Jani, ďakujem pekne, spriaznená duša.
    Dadi, kukuč je tu, aj telefonicky. Stačí mi pozrieť na fotky,keď boli takí ňuňuňu a som na mäkko.
    Pekné dni!!!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.