Preskočiť na hlavný obsah

Žeby konečne?



    Môj 586 pokus o pizzu. S buldočou trpezlivosťou miesim a mením pomer ingrediencií.Moja rodina mi verí a vie, že ich mama to nevzdá :) Aj keď viem, že vďaka absencii piecky na drevenné uhlie, tej správnej múky, vody, oleja... :))) to nikdy nebude úplne dokonalé.
   Ale tento recept sa trošičku priblížil,  ten Jamie Oliver je fakt génius.

            PIZZA - od Jamie Olivera
                        na 6-8 tenkých pízz-
                        ja som robila 1/2 dávku-všetko deliť na 
                   polovicu, vyšli mi 2 tenké pizze na veľký plech

Suroviny:  1 kg hladkej múky špeciál
           1 PL morskej soli
           2 sáčky po 7 g sušeného droždia
           1 PL kryštálového cukru
           4 PL olivového oleja
         650 ml vlažnej vody 

Postup: V miske zmiešame droždie s cukrom a vodou a pár minút necháme odstáť. Presitkujeme múku a pridáme soľ. Vytvoríme priehlbinku, do ktorej vlejeme droždie, olej a vidličkou krúživými ťahmi zamiešavame múku. Po spojení cesta dopracujeme  ešte pomúčenými rukami.(omylom som to všetko prekrútila a všetko nasypala naraz do misky a ručne vymiesila - a aj tak sa vydarilo)
  Cesto dáme do pomúčenej misky, zakryjeme a odložíme na teplé miesto na 1 hodinu, kým cesto 2x nezväčší svoj objem. Na doske prehnietime, aby unikol vzduch. Vyvaľkáme na múkou vysypanej doske na tenko a zdobíme, čo máme radi - u nás to bol kozí syr, čerstvé paradajky, cibuľa ...




 MIA SORELLA CIAO, dovolenkujúca na Sardínii!

Komentáre

  1. krásna pizza :-) a určite aj výborná...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mnamky a prajem prijemnu dovolenku, vela slniecka a peknych zazitkov :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ben, tak už sa aj patrilo :). Dosť ma "frustrovalo" :), keď mi moja dcéra prichádzala z narodeninových osláv, vychvaľujúc hrubé slovenské pizze, doporučujúc,aby som len na jej narod.oslavu urobila takú,fajnú,hrubú slovenskú :),našťastie už z toho vyrástla :).
    Miška, aj tebe pekné prázdniny!Kedy vlastne u vás začínajú?

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.