Preskočiť na hlavný obsah

Víkendová bublanina, presne taká, aká má byť


Bublanina  je klasika ako vyšitá. Patrí do letného repertoáru asi v každej rodine. Podľa tohto receptu ju pekávam už vyše desať rokov.
     Túto som piekla neskoro v noci na sobotný pobyt na chalupe a k manželovému: "bude aj  k nedeľnej káve?". Môj syn už zaspával a z postete stihol ešte "mamííí, čo to tak fajn  vonia?"
Takže, od toho názov Bublanina, presne taká, aká má byť - voňavá - určite nevynechajte rum a vanilku + čerstvé sezónne ovocie.

                                           Bublanina
                                            presne taká, aká má byť 

250  g  hrubej múky
250  g hladkej múky
250  g tuku na pečenie
200  g práškového cukru
4      vajcia
2      PL rumu
1      balíček kypriaceho prášku
mlieko
ovocie podľa sezóny
tuk na pomastenie, múku na posypanie plechu

Posýpka: 80 g hrubej múky, 80 g práškového cukru, 80 g masla, vanilkový cukor

Postup:
1. Maslo, cukor a vajcia dobre vymiešame.
2. Potom pridáme múku, rum, kypriaci prášok a mlieko (asi 3-4 lyžice, aj viac).
3. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou posypaný veľký plech. Ovocie poukladáme na cesto.
4. Z múky + cukru + masla si pripravíme posýpku a posypeme ňou vrch koláča. Upečime na 200°C cca 45 minút do zlatista.Upečený koláč môžeme posýpať práškovým cukrom.
výhľad, ktorý ma ešte neozunoval
a opäť zakvitli, stále ma to vyteší

nabalené a hajdé na chalupu

Komentáre

  1. No super....tak predsa do nej ma ist nejaky tuk, lebo som robila jednu, do ktorej sla slahacka a inak ziaden tuk a bol to skor ovocny kolac, na ktory by sa hodila este posypka. Tak tvoj recept si ukldam. Vyzera byt makkucka ako babickina.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miška, čo som si všimla,väčšinou do bublanín ide olej - do tejto tuk. Takže, asi to nebude úplne tá pravá bublanina,aj keď som to tak pompézne nazvala. Skôr mi išlo o to, že konečne nastal čas na pečenie z čerstvého ovocia a tá vôňa spolu s vanilkou a rumom je fantastická :).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.