Preskočiť na hlavný obsah

Jeseň na stole a na tanieri

Absencia trhu s kvetmi mi nahrádza jesenná príroda
A potom šup šup do vázy

Ako som si všimla,  posledné októbrové  čísla  časopisov o varení sa hemžia mrkvovými špecialitkami. Dobrých vegetariánskych jedál je ako šafránu, tak som manželovi na obed pripravila moju verziu, čo dom dal.


Glazovaná mrkva 
pre 2 osoby

6 stredne veľkých mrkiev ošúpeme, nakrájeme na štvrťky. Niektoré recepty odporúčajú mrkvy hodiť do vriacej vody na 3-4 minúty a potom ich ďalej spracovať,ale mne to príde v tom prípade zbytočné. Takže, ak ich máme nakrájané, do hrnca dáme trochu masla spolu s olejom. Pridáme mrkvu, pražíme, pridáme podľa chuti hnedý cukor a soľ, prípadne  korenie podľa chuti. Ja som pridala trochu mletej rasce. Medzi pražením mrkvy som očistila stredne veľkú cibuľu, nakrájala na krúžky a pridala k mrkve. Podlievať môžte bielym vínom alebo vodou. Ja som v chladničke mala výborný burčiak, tak som mrkvičku trochu opila :). Všetko to trvá 10-15 minút. Prílohu odporúčam zemiakovú kašu + syr balkánskeho typu.

Čo by to bolo za nedeľu bez koláča. Takže opäť rýchlovka, voňavá, jablková.

Jablkový koláč
inšpirácia Country Living 10/2009 

200 g masla
250 g hnedého cukru - ja som dala polovicu,záleží od vašej chuti na sladké
2 veľké vajcia - ja som dala 3 malé
350 g hladkej múky
100 g ovsených vločiek
3 - 4 jabĺk, očistených a nakrájaných na kocky
1 pomaranč - šťava z neho a trochu kôry - ja som použila citrón, ak nemáte môžte pridať trochu mlieka, adekvátne množstvu šťavy z jedného pomaranča
1 PL korenia - predpokladám,že nejakého voňavého - nahradila som ho perníkovým korením + štipka kardamonu
1 PL mletej škorice

Rúru si prehrejeme na 180°C. Vymixujeme maslo + cukor do hladka. Pridáme vajcia. A potom postupne múku, vločky, korenie, šťavu z pomaranča /citróna,alebo mlieka/. Nakoniec na kocky nakrájané jablká.Cesto dáme do vymastenej a vysypenej formy. Pečieme 30-40 minút. Po upečení odporúčajú vrch pocukrovať s práškovým cukrom a podávať s vanilkovou zmrzlinou. 



Pekný štart do nového týždňa! 

Komentáre

  1. Ivanka nadhera! Aj dekoracia aj papanicko. Navodila si svojim prispevkom naozaj krasnu jesennu atmosferu Aj tebe krasny start do noveho tyzdna.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jeseň je jednoducho úžasne fotogenická:) Ivka, krásne fotky a ten jablkový koláč..ach..:)) a aj Tebe pekný začiatok týždňa:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčatá,tak ako píše Andrejka, jeseň je úžasne fotogenická :), pekné dni!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.