Preskočiť na hlavný obsah

Voňavý slivkový lekvár

Tak takto sa niekedy varil slivkový lekvár, pekne pomaličky a  na čerstvom vzduchu.
   Ja som to zobrala trochu zhurta :) a trochu exoticky. Miesto klasiky som pridala trochu rumu, hnedého cukru, škorice a klinčekov, syn skonštatoval, že to vonia vianočne. Takže jedno sklíčko, bude sviatočné, voňavé a vianočné.


foto z http://www.praveorechove.com/newsread.php?newsid=667



Komentáre

  1. Ivanka, az sem citim tu vonu skocie a klincekov...:) super napad, a na vianoce ako by si nasla :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jupííí, aj keď Vianoce ešte nieee :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak,tak dievčatá ako by som na Vianoce našla. Ale naskôr o 3 mesiace. Vidí sa mi,že Vianoce prichádzajú každoročne o čosi skôr ako tie predchádzajúce a to nie ono.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vies po com tuzim ja? Navarit slivkovy lekvar vo velkom kotli na dvore, tak ako kedysi ho varila moja babicka. Presne ako na obrazku. Pamatam , ze varenie lekvaru v kotli bola vzdy velka udalost a patricne sa na to pripravovalo.Niekedy mi je luto mojich deti o kolko takychto uzasnych roznych zazitkov prisli v ramci modernizacie nasho zivota kazdodenneho:(. Na tvojom lekvariku"exoticnom" by som si urcite tiez pochutila.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Aďka,tak to by sa mi tiež veľmi páčilo, snáď nám to niekedy v tomto uponáhľanom svete vyjde.Pekný týždeň!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tento víkend som tiež spáchala slivkový džem a to v dvoch obmenách - raz ako slivkovú nutelu a druhý raz spolu s bazou a orechami. Čo sa mi však osvedčilo, je nechať slivky v liatinovom hrnci ši pekáči bez cukru ale zato mierne zaliate ovocným octom piecť cez noc na 150°C a odpariť tak vodu z nich.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Shira, prvý komentár mi niekde zmizol :), tak ešte raz. Slivkovú nutelu som už robila, ale ten s bazou a orechami môže byť veľmi zaujimavý. To pomalé pečenie viem, že si viacerí pochvaľujú, len ja neviem, či by som vedela pokojne zaspať s myšlienkou, že mám niečo v rúre :))). Ale snáď niekedy vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.