Preskočiť na hlavný obsah

Na kus reči

a kus koláča. Tak som vás prišla aspoň trochu pozdraviť. Aj vy rátate každú minútu? Ak nie, prosím, dajte mi vedieť ako to robíte :).
   Včera sa mi zadarilo nazbierať  hrsť gaštanov, pre šťastie vždy nosím jeden v kabelke... a už druhý krát jeseň začína bez mamy.
     Napriek tomu na jeseň som nezanevrela a to aj z týchto dôvodov:
- lebo nemám rada teploty nad 30 °C
- teším sa na burčiak, ktorý si dáme pekne po cyklo-výlete s mojím manželom
- chalupa už bude (snáááď) dokončená a my si ju budeme aj užívať :)))
- teším sa na husacie,kačacie hody s mojimi kolegyňami, ktoré to vedia oceniť, na rozdiel od môjho vegetariána :)))
- po jeseni prichádzajú (aj) Vianoce a to budeme, dúfam, doma všetci
- teším sa na melasový koláč, ktorý pečiem len v jeseni
- budeme mať po kontrole v práci, nech dá ten ruku hore, kto má rád kontroly :)))
- možno nájdem konečne nejaké huby, inak vianočná kapustnica bude bez nich :))), alebo budú supermarketové.....
 ......  Peknú JESEŇ!

Komentáre

  1. Tiež milujeme jeseň, a ak nás poctí aj babím letom..och :)) tak peknú aj Tebe :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aj ja nosievam gaštany v kabelke :o) Ale tohtoročný som ešte nenašla, budem musieť zmeniť trasu do práce. Ale robím to rada, inak by som si gaštany nenazberala :o)))
    Jesenné farby mám tiež veľmi rada... A zbožňujem šuchot napadaného lístia pod nohami!
    Len keby tohtoročné striedanie ročných období nesprevádzali také teplotné výkyvy! U nás doma sme už všetci kompletne chorí :o(
    Prajem krásne jesenné zážitky!
    Ika

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivanka, taky mily prispevok si pridala. Pre mna kazde rocne obdobie ma svoje osobite caro. A nevedela som, ze v kabelke sa nosi gastan pre stastie. Opat som o cosi mudrejsia. Peknu jesen aj tebe.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Andrejka,podľa Iľka vraj bude vydarené babie leto, tak sa môžeme tešiť.
    Ika,rýchle uzdravenie prajem, tá zmena trasy do práce ma rozosmiala.To napadané lístie,oooh.
    Aďka,z gaštana som si urobila talizman pre šťastie súkromne, ale ako čítam aj Iris to praktizuje :))), takže nás "postihnutých" je určite viac.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ivi, krásne dôvody. Ja jeseň milujem, okolie to zväčša nechápe. Uznajú farby, babie leto. Ale čo krásne môžem vidieť na vetre, daždi, nečase, novembrovej depke? Tá ma obchádza a ostatné beriem ako dary života.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ivka, ani si nevieš ako si trafila u mňa do čierneho, najmä čo sa týka toho gaštana. Ja ho síce nosím v kabáte a každú jeseň si ho tam nájdem (už tri roky), odkedy mama nie je s nami :(.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jani,máš pravdu, na depku mám iné dôvody,myslím,že závažnejšie :)Na daždi,vetre...mám rada,že sa všetci nejako skľudníme, ponevierame sa doma,pečieme voňavé koláče,viac čítame,počúvame jazz, pálime sviečky,pijeme čaj....:).
    Kinga,darmo,gaštan má silnú moc.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.