Preskočiť na hlavný obsah

Škoricové raňajky



Zvyčajne robievam klasické škoricovníky, ale tieto skladané majú tiež niečo do seba. Pekne sa odlepujú, tak plátkovo,  takže ak máte chuť na zmenu vyskúšajte, za  inšpiráciu vďačím : http://traceysculinaryadventures.blogspot.com/2011/06/cinnamon-sugar-pull-apart-bread.html a tá zase

Skladaný škoricovník
alebo Cinnamon sugar pull-appart bread
ak chcete originálny recept mrknite  hore do originálu


Na cesto:  2 3/4 pohára hladkej múky
1/4 pohára cukru - ja som použila hnedý
2 1/4 ČL instatného droždia (t.j.1 sáčok)
1/2 ČL soli
4 PL masla
1/3 pohára mlieka
1/4 pohára vody
1 ČL vanilkového extraktu
2 veľké vajcia

Posýpka: 1 pohár cukru-kľudne môžte len 3/4 pohára, zvýšilo mi
2 ČL škorice + ja som pridala 1 vanilkový cukor
1/4 ČL nastrúhaného muškátového orieška
2 PL masla- to som nedala

Postup: 1. Do misy dáme múku, cukor, droždie a soľ. Zľahka premiešame. Mlieko som dala zohriať, pridala maslo, aby sa v ňom roztopilo, potom vodu  a ešte teplé, nie vriace vliala k múke do mixéra. Nakoniec vajíčka a vanilkový extrakt. Vypracovala cesto. Prikryla utierkou, dala na teplé miesto a nechala vykysnúť.(odniesla syna na bubny a karate,ale to nemusíte robiť, stačí 1 hodina :) 

2. Pripravte si posýpku - všetky ingrediencie zmiešajte.Po vykysnutí si cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske, posypte škoricovou posýpkou a narežte 6 rovnakých pásov (viď.originálny recept) a potom jeden po druhom na seba ukladajte.Vznikne nám jeden pás o šiestich vrstvách, ten si rozdelte na ďalších 6 rovnakých častí. Tie pekne poukladáme do menšej,vymastenej formy (rozmerovo ako srnčí chrbát) a POZOR necháme kysnúť cca 40 minút.Cesto ešte krásne vykysne.


pred kysnutím

po 40 minútovom kysnutí

3. Pečieme cca 30-40 minút na 200°C do zlatohneda. Dobrú chuť!



Komentáre

  1. Ivanka tak to vypadá úúúplne dokonalo, také raňajočky postavia na nohy asi každého:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Chutnaji tak dobre jak vypadaji, mam uz vyzkouseno, jen delam testo v pekarne. Bezva fotodokumentace, ta skorice zavonela az k nam :))
    Preji hezky den, Monika.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. joj mnam, milujem skoricu....pekna sladka skladacka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ááách ... tú vôňu škorice cítim aj cez monitor :) ... niekedy urobím namiesto klasických škoricových hniezd ... krásnu pohodovú jeseň želám, Ivanka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dievčatá ďakujem za komentáre, aj dnes je krásne slnečno, až škoda sedieť v práci :).

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Chlieb

Tento recept pozná celý svet. Okrem mojej sestry :), aj preto ho tu dávam. Pod názvom  chlieb bez miesenia. Jeho príprava je tak neuveriteľne jednoduchá, že sa tomu ani nečudujem. Príprava bola zverejnená ( aj na videu)  na   www.nytimes.com  už v roku 2006. Takže, ak ste ho doteraz neupiekli  a túžite položiť na stôl domáci chlieb, bez toho aby ste vstávali na zamiesenie cesta  o 4 hodine ráno, ako naše babičky, smelo do toho.                                                                    CHLIEB bez miesenia 3 hrnčeky chlebovej múky, ja som použila T650 + trochu na poprášenie (1hrnček=250ml) 1/4 ČL sušeného droždia 1 a 1/4 ČL soli 1 a 1/4 pohára vody liatinový hrniec s pokrievkou, ak nemáte dobre poslúži aj sklenená misa s pokrievkou 1. Do nádoby dáme múku, droždie, soľ a premiešame. Pridáme vodu a premiešame. S miešaním to nepreháňajme, pre lepšie pochopenie si pozrite video. Potom cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v pokoji pri teplote cca 21 °C kysnúť 1

Brownies

foto od môjho muža -Kojšov-ružičky na záhrade                                                               je myslím dobrá voľba na upršaný prázdninový deň. Pôvodne som síce mala zámer upiecť nejaký svieži ovocný, ale všetko ovocie bolo pojedené a v šuflíku na mňa už dlhšie poškulovali čokolády na to určené.                                                 BROWNIES                                                                                        na malý plech                                                  300 g kvalitnej 74% čokolády     110 g masla                                                                       3   vajcia         90 g hladkej múky      1  pohár  hnedého cukru (môžte aj 3/4 pohára)                                                                                       1 ČL prášku na pečenie                                                                         Čokoládu + maslo rozpustíme nad parou. Necháme vychladnúť. Vymixujem

Čerešňový

 koláč upiecť v tomto, čerešňovom čase , je vlastne povinnosť :). Aby som si vykompenzovala výčitky, že vlastne načo sladké (?), použila som na miesto klasickej hladkej múky, múku ryžovú. A bolo to výborné.                                               Čerešňový koláč z ryžovej múky                          2 vajcia  2 banány-skôr prezreté  1 1/2 pohára ryžovej múky  1 pohár hnedého cukru  1/2 pohára masla izbovej teploty  1 ČL sódy bikarbóny  čerešne 1. Vajcia + cukor vyšľaháme do penista.   2. Postupne pridávame rozpučené banány, múku a maslo. 3. Nakoniec pridáme sódu a navrch poukladáme očistené čerešne. Pridať môžete aj zopár so stopkou. 4. Zmes vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej formy. Pečieme na 200°C cca 30-40 minút.